Torsos zijn al jong vroegoud

Als je David Fiuczynski heet en in een Jazz&Fusion serie zit met Mike Stern en John Scofield, beide ex-Miles Davis, dan moet je je behoorlijk bewijzen. En als je dan ook nog op een `dubbelloops' gitaar speelt net als John McLaughlin soms – heel toevallig ook ex-Miles Davis – dan moet je extra uitpakken om indruk te maken.

Toch bracht `Fuze', zoals zijn intimi hem noemen, zondag in de Melkweg opvallend weinig gitaristisch spektakel. Door vermoeidheid aan het eind van een zware Europese tournee, een zwaktebod dus? Of juist als teken van tevredenheid dat het allemaal goed was verlopen? Afgaande op zijn aankondigingen: `Amsterdam seems to be een oranjestad, that's why I wear this oranje shirt' was hij heel relaxt. En vond hij het een prima idee de andere Screaming Headless Torsos ruim baan te geven. Bijvoorbeeld percussionist Daniel Sadownick die zelfs op koebel mocht soleren maar meer nog Dean Bowman zonder wie de band als kale Headless Torsos door het leven gaat.

Dat laatste zou kunnen suggereren dat deze stemartiest alleen maar uitzinnig zou kunnen `screamen'. Maar tussen het drinken uit twee-liter flessen water dompelt hij zijn publiek onder in veel meer vocale technieken. In Blue in Green laat hij via zijn vingers vogeltjes fluiten en in Word to Herb roept hij scattend de gloriedagen van trompettist Dizzy Gillespie op. Dat hij soms refereert aan jodeljazzzanger Leon Thomas uit de jaren '70 maakt hem een nog ongrijpbaarder vogel. Bobby McFerrin, maar dan minder tuttig.

`Zanger' Dean Bowman is OK en dat geldt ook voor de andere Torsos. Maar als je thuis nog eens luistert naar de enige live-cd van deze New Yorkse downtown-band, in '96 opgenomen in de Knitting Factory, val je ten prooi aan gemengde gevoelens. Wat goed dat Fuze deze opnamen teruggekocht heeft en opnieuw heeft uitgebracht op zijn eigen label.

Heel bijzonder dat deze mensen elkaar na al die jaren weer weten te vinden. Maar is het niet een beetje treurig dat vijf musici van hoogstens veertig nu al teruggrijpen naar `stokoude shit'? Over enkele dagen staan de Screaming Headless Torsos opnieuw in de Knitting Factory in New York. Vindt het publiek daar het ook prima dat alles wordt herhaald?

Concert: Screaming Headless Torsos. Gehoord: 2/5 Melkweg, Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen