Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Ooggetuigen praten over de schietpartij tijdens het bevrijdingsfeest op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam. Duizenden vierden het einde van de oorlog toen er vanuit het gebouw van de Grote Club werd geschoten door Duitse soldaten die nog niet naar Duitsland waren teruggekeerd. Tweeëntwintig mensen werden gedood. Ned.1, 20.32-21.07u.

Nova. De onlangs vrijgelaten medewerker van Artsen zonder Grenzen Arjan Erkel vertelt over zijn ontvoering en leven tijdens zijn gevangenhouding van twintig maanden in Dagestan. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Kaap. Portret van raadsman Pieter Groenhart. Hij is juridisch medewerker van de CNV-bond voor militairen die ontspoorde veteranen bijstaat. Ned.3, 20.00-20.30u.

Verborgen bij Vermeulen. Reconstructie van Hans Polak over een onderduiksituatie in de Tweede Wereldoorlog. Tweeëntwintig mensen woonden gedurende twee jaar in een kleine woning, omringd door NSB'ers. ,,Iedereen moet het geweten hebben'', zegt voormalig onderduikster To van Straten-de Wolf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: Holland vaarwel! Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.03-23.55u.

Historisch op maandag: De ontheemden. Eerste deel van een vierdelige serie over de langst vervolgde groep in de geschiedenis: joden. Al vanaf het jaar 70, toen de Romeinen Jeruzalem binnentrokken, tot de jodenvervolging in de twintigste eeuw. Ned.1, 23.55-0.47u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is winnaar Boris van de Idols-zangwedstrijd, afgelopen zaterdagavond. Ook aanwezig PSV-voorzitter Harry van Raaij. RTL4, 2.30-23.30u.

FILM

Pearl Harbor (Michael Bay, 2001, VS). Poging om een beroemde episode uit de geschiedenis van de 20ste eeuw met grootscheepse middelen tot leven te brengen. De grootste Amerikaanse nederlaag vóór Vietnam wordt gereconstrueerd door de ogen van twee bevriende Amerikaanse piloten (Ben Affleck en Josh Hartnett) en de verpleegster (Kate Beckinsale) op wie beiden verliefd zijn. De eer wordt gered door een finale die geheel gewijd is aan de historische Doolittle-aanval, een vergeldingsbombardement van 16 Amerikaanse vliegtuigen op Japanse doelen in april 1942. BBC1, 21.30-0.40u.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). Luchtige, in one-liners grossierende satire waarin Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton in clubverband zinnen op wraak op hun echtgenoten die voor een nieuwe, jongere vrouw hebben gekozen. Net5, 22.10-0.05u., met reclame.

Les créatures (Agnès Varda, 1966, Fr./Zw.). Destijds als obligaat terzijde geschoven gegoochel met fictie en realiteit. Schrijver treedt in dialoog met zijn aan zijn directe omgeving ontleende romanpersonages. Met o.a. Catherine Deneuve. TV5, 22.30-24.00u.

Love at First Bite (Stan Dragoti, 1979, VS). Lichtvoetige, romantische komedie voert Dracula (George Hamilton) ten tonele als een latin lover en steekt modieus de draak met modern New York. BBC1, 0.40-2.20u.

.Cléo de 5 à 7 (Agnès Varda, 1961, Fr.). Eerste lange speelfilm van Varda bracht haar internationale erkenning en portretteert de twee uur die een verwend zangeresje (Corinne Marchand) in Parijs doorbrengt, voorafgaand aan het moment dat ze mogelijk zal horen dat ze ongeneeslijk ziek is. In tussendoor vertoond slapstickfilmpje laten zich o.a. Godard, Anna Karina en Eddie Constantine herkennen. Morgen, TV5, 10.15-11.40u.

RADIO

Kunststof. Journaliste Irene van der Linde en fotografe Nicole Segers praten over hun boek Het einde van Europa met verhalen en foto's uit zeven voormalige Oostbloklanden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van Berl Sijes in Amsterdam een bericht van journalist Pieter Waterdrinker uit Moskou. Voorts vertelt filosoof Ad Verbrugge over zijn essaybundel Tijd van onbehagen en demonstreert harpiste Niene Kwint de Tzigane van Maurice Ravel. Verder geeft pianist en dichter Jan Robijns uitleg over zijn werkplek en archiefopnamen uit 1949 van de Varsity, roeiwedstrijd in Amsterdam. 747AM, 21.02-23.00u.

Desmet live. Gesprek met hoogleraar burgerlijk recht Hans Nieuwenhuis over zijn boek Orestes in Veghel waarin hij verbanden legt tussen de antieke literatuur en rechtszaken als eerwraak, zaaddonors, klonen, zelfverrijking en `de pil van Drion'. Ook socioloog Dick Pels over twee jaar na de dood van Pim Fortuyn. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.