Superbelegger Buffett adviseur van John Kerry

Superbelegger Warren Buffett gaat de Democratische presidentskandidaat John Kerry adviseren. Dat maakte hij gisteren bekend na afloop van de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, Buffetts houdstermaatschappij, waar dit jaar zo'n negentienduizend aandeelhouders op af kwamen, een record.

,,Ik ben bereid om mijn opinie te geven over wat dan ook'', zei Buffett, die, vanwege zijn vooruitziende, maar nuchtere blik in beleggen ook wel het Orakel van Omaha wordt genoemd, en te boek staat als de rijkste man van de Verenigde Staten, na Microsoft-oprichter Bill Gates. Ook Apple-topman Steve Jobs zal Kerry van advies gaan dienen.

Buffett, zelf Democraat, heeft eerder de Republikein Arnold Schwarzenegger van advies gediend tijdens diens campagne voor het gouverneurschap van Californie. Schwarzenegger liet hem vervolgens weer vallen nadat Buffett hem aanraadde de belastingen te verhogen.

Buffett, wiens rijkdom op tenminste veertig miljard dollar (33,5 miljard euro) wordt geschat, uitte eerder kritiek op het begrotingsbeleid van de Amerikaanse president George W. Bush.

Zoals gewoonlijk gebruikte de 73-jarige Buffett de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway in Omaha, Nebraska, om zijn gedachten te laten gaan over alle mogelijke onderwerpen die hem, en zijn zakenpartner Charlie Munger (80), interesseren, al dan niet in antwoord op specifieke vragen van beleggers.

Zo sprak Buffett zijn verbazing uit over het schandaal rond de geflatteerde oliereserves bij Shell. ,,Als het bij Shell is gebeurd, kan het overal zijn gebeurd'', aldus Buffett. ,,Als ik nu naar Exxon kijk, dan denk ik: die cijfers kloppen, maar dat dacht ik tot voor kort van Shell ook. Sterker, Shell had een van de beste reputaties op dit gebied.''

Buffett ziet de inflatie langzaam toenemen in de VS. ,,De inflatie begint zich op te warmen'', zo zei hij. Ook Berkshire Hathaway heeft hieronder te lijden. Berkshire heeft zo'n zestig uiteeenlopende bedrijven in portefeuille, van verzekeringsmaatschappijen tot een lokale keukenmessen-fabrikant. ,,Een belegger doet er verstandig aan zich te concentreren op bedrijven die een uniek product hebben.'' Buffetts partner Munger,die bekend staat om zijn no nonsense mentaliteit, voegde hier droogjes aan toe: ,,Het is ook zinvol zo min mogelijk uit te geven aan onnodige producten.''

Behalve bedrijven heeft Berkshire ook een aantal grote belangen in beursgenoteerde ondernemingen, zoals Coca-Cola en Gillette. Buffett is ook commissaris bij Coca-Cola, en werd onlangs gekritiseerd door enkele grote aandeelhouders. Hij zou niet onafhankelijk zijn, omdat enkele Berkshire-bedrijven ook zaken doen met Coca-Cola. ,,Bespottelijk'' noemde Buffett die kritiek. ,,Dat is checklist-denken. Ik geloof niet in checklist-denken.''

Een terugkerend onderwerp van Buffetts `gratis hoorcollege', dat zo'n zes uur duurde, was Google, de zoekmachine-onderneming die vorige week zijn beursgang aankondigde en die zich in de toekomst als publiek bedrijf zegt te willen spiegelen aan Berkshire Hathaway, vooral wegens Buffetts pretentieloze, tegen het establishment van Wall Street gerichte aanpak.

Buffett zei zich gevleid te voelen, want ,,die Google-jongens behoren duidelijk tot de slimsten'. Maar over de belofte van hun bedrijf liet hij zich niet uit. Buffett investeert alleen in bedrijven die hij begrijpt, en de technologie-sector hoort daar niet bij. Meerdere malen refereerde hij, niet zonder leedvermaak, aan de internet-zeepbel op de beurs als ,,waanzin'' die hij als belegger aan zich voorbij heeft laten gaan.

Spijt betoonde hij over het feit dat hij niet flink in supermarktgigant Wal-Mart heeft geïnvesteerd toen hem jaren geleden die mogelijkheid werd geboden. Die vergissing ,,heeft ons zo'n tien miljard dollar gekost'', zei hij. ,,Maar je kunt niet altijd een hole in one slaan. Af en toe moet je ook een bal het bos in slaan.''

    • Viktor Frölke