Sonck eindelijk op schot bij aanstaande kampioen

De 29ste landstitel kan Ajax niet meer ontgaan. Komende zondag moet in de Arena tegen NAC het laatste benodigde punt worden veroverd en vervolgens kan de spelersbus koers zetten naar het Leidseplein voor de huldiging. Dan zal tevens blijken of een dergelijke massale viering nog kan plaats hebben zonder trammelant. Op voorhand lijkt het vragen om moeilijkheden.

Trainer Ronald Koeman keek gisteren nog even niet verder dan de wedstrijd tegen degradatiekandidaat FC Zwolle. De royale overwinning verbloemde de moeizame strijd die in de eerste helft werd geleverd tegen de later totaal ontregelde ploeg van coach Henny Spijkerman. Toen de doelpuntenmachine van Ajax voor het eerst sinds weken weer op gang kwam, constateerde Koeman tot zijn tevredenheid dat Wesley Sonck met drie treffers een groot aandeel had in de productie. Hoewel de Belgische aankoop van Koeman ook twee opgelegde kansen miste. Eigenlijk drie, want de eerste voor hem zo bevrijdende treffer knalde hij aanvankelijk van dichtbij tegen doelman Johan van der Werff, waarna de Belg de terugkaatsende bal alsnog in het net kon schieten.

Een minuut of tien eerder zag Sonck een kopbal van dichtbij gekeerd door de doelman van Zwolle. Uit frustratie trapte hij vervolgens keihard tegen de paal. ,,Maar om het aluminium door midden te krijgen, moet ik toch nog wat harder leren schieten'', grapte hij later. Na zijn derde doelpunt, een lucky shot dat door Zwollenaar Marco Roelofsen van richting werd veranderd, faalde Sonck oog in oog met Van der Werff.

De Belgische international speelde ondanks zijn drie treffers geen grootse wedstrijd. Maar aan de andere kant kan worden geconcludeerd dat hij na een periode van blessures terug is in de hoofdmacht; en daarmee ook de dubbele salto na een gemaakte treffer.

De wedstrijd begon voor Sonck en een groot deel van de ploeg onwennig door de opstelling. Ajax miste immers twee van zijn belangrijkste spelers. Zlatan Ibrahimovic heeft weer last van zijn lies, hetzelfde lichaamsdeel als waaraan hij is geopereerd, alleen op een andere plek. En Rafael van der Vaart raakte op de training geblesseerd aan zijn enkel na een sliding van Wesley Sneijder. Koeman posteerde Yannis Anastasiou in de spits en Steven Pienaar kreeg de taak van aangever. De Ajax-trainer heeft de Zuid-Afrikaan op het oog als vervanger van Van der Vaart, als de nummer tien deze zomer naar het buitenland zou vertrekken. ,,Pienaar is nog niet de oude na een periode van blessures'', constateerde Koeman.

Sonck speelde de eerste helft als rechtsbuiten op de positie van Pienaar. Het beviel alle betrokkenen maar matig. Het was ook een oplossing uit nood geboren. ,,Ik had gehoopt achter Anastasiou te spelen'', vertelde Sonck achteraf. ,,Dat ging de afgelopen week bij Jong Ajax heel goed. De positie van rechtsbuiten ligt mij helemaal niet. Ik heb dan ondermeer als taak het veld breed te houden en dat is raar voor een centrumspits.''

In de rust stelde Koeman orde op zaken. Hij liet Anastasiou douchen en Sonck werd tot zijn opluchting de nieuwe centrumspits. ,,Het is lang geleden dat ik bij Ajax op die plek heb gespeeld'', zuchtte hij achteraf. Koeman heeft nog steeds zoveel vertrouwen in de voormalige speler van Genk, dat hij in hem de toekomstige vaste centrumspits van Ajax ziet. Al is Sonck niet gewend in drukke strafschopgebieden te opereren.

Koeman deed ook in Zwolle geen concessie aan de Ajax-cultuur. Dat wil zeggen: hij probeerde wat geforceerd toch een opstelling met drie spitsen te maken. In het centrum stond in de eerste helft weliswaar een spits (Anastasiou) die gebaat is bij aanvoer van de flanken. Op rechts had hij in Sonck een gemankeerde buitenspeler. En op links kwam Tom Soetaers geen enkele keer zijn directe tegenstander Ivar van Dinteren voorbij.

Koeman beschikte gisteren over genoeg manschappen om 4-4-2 of de aanvallende variant 4-2-4 te spelen, waardoor Ajax in de eerste helft meer ruimte voor zichzelf had gecreëerd om toe te slaan. Koeman: ,,Ik houd niet van een systeem met twee spitsen. Internationaal kunnen we dat misschien nog wel eens doen, maar in Nederland wil ik met drie aanvallers spelen.'' Het lijkt erop of hij Soetaers wil dwingen als een volwaardige linksbuiten te functioneren. ,,De stap die hij heeft gemaakt van Roda JC naar Ajax is voor hem groot geweest. Soms durft Tom geen actie te maken. Beoordeel hem niet op één seizoen en geef hem de tijd zich aan te passen.''

Ajax kwam overigens in de eerste helft op voorsprong door een fraai afstandsschot van Tomas Galásek. De Tsjech liep vervolgens in de tweede helft tegen een gele kaart op en hij mist daardoor de kampioenswedstrijd wegens een schorsing. De noeste werker Galásek is de Ajacied die de titel het meest verdient. Hij hoopte dat PSV in Volendam averij zou oplopen zodat het kampioenschap al gisteravond kon worden gevierd. Het bleek ijdele hoop, de Eindhovenaren wonnen ook met 0-5. ,,Ik ga nu de hele dag balen'', zei gelegenheidsaanvoerder Galásek na afloop in Zwolle.

FC Zwolle

0

Ajax

5

Ruststand 0-1. 37. Galásek 0-1, 56. Sonck 0-2, 77. Sonck 0-3, 79. Sneijder 0-4, 82. Sonck 0-5. Sch: Vink. Tsch: 6.200. Gele kaart: Van Dinteren (FC Zwolle), De Jong en Galásek (Ajax).

    • Erik Oudshoorn