Sharon lijdt nederlaag in referendum

De Israëlische premier Sharon heeft het partijreferendum over zijn plan om de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen verloren.

Van de Likud-leden die hun stem uitbrachten was 59,9 procent tegen. Voor stemde 39,7 procent.

Een teleurgestelde premier zei over de gevolgen van de uitslag te moeten nadenken, maar in ieder geval niet te af te treden. ,,Ik weet dat een meerderheid van de Israëlische bevolking mij steunt. We moeten nu moeilijke beslissingen nemen'', aldus de oud-generaal.

Het referendum werd overschaduwd door een Palestijnse aanslag op een zwangere Israëlische vrouw en haar vier dochters op de weg van Gush Katif in de Gazastrook naar Israël. De twee Palestijnse schutters werden door het leger, dat was gealarmeerd door passerende journalisten van de Amerikaanse nieuwszender CNN, gedood. Nog voor zonsondergang werden de vijf slachtoffers onder massale belangstelling en in het bijzijn van president Katsav begraven.

Sharon veroordeelde de aanslag, gelastte meteen vergeldingsacties in Gaza-Stad – waar een Hamas welgezind radiostation werd vernietigd – en zei dat een nieuw bewijs was geleverd dat zijn plan moet worden doorgezet. Maar een meerderheid van de 50.000 opgekomen Likud-leden ziet, net als de bewoners van de nederzettingen, het plan als capitulatie voor terrorisme. In Neveh Dekalim, het bestuurlijk centrum van de nederzettingen, werd de uitslag na een intensieve campagne met zeer gemengde gevoelens verwelkomd als ,,een triomf voor zionistische idealen en bijbelse feiten''.

Het referendum verdeelde de regerende Likud-partij, de vier-partijenregering en de Knesset. De Likud-ministers Landau en Sharansky, die het verzet tegen eenzijdige territoriale concessies aan de Palestijnen leidden, omhelsden elkaar gisteravond en riepen Sharon op het ontruimingsplan definitief op te bergen en door te gaan met ,,het bestrijden van terrorisme en het versterken van de nederzettingen''. Volgens vice-premier Olmert, rechterhand van Sharon, is dat echter onmogelijk. ,,Dit plan is niet te stoppen, want wij hebben geen ander alternatief dan méér moorden, méér aanvallen, méér terrorisme, want we hebben geen verstandig antwoord op de vraag wat 7.000 joden doen tussen 1,3 miljoen Palestijnen'', aldus Olmert vandaag in gesprek met Radio Israël.

Volgens het centraal verkiezingscomité van Likud heeft 40 procent van de 193.190 geregistreerde Likud-leden gestemd. Een ruime meerderheid van de stemmers is tegen het plan. Volgens politieke commentatoren vertegenwoordigen zij de gemotiveerde en actieve rechtervleugel van de partij. Uit opiniepeilingen is echter gebleken dat een meerderheid van de bevolking voor het Gaza-plan is. ,,Nog geen 50.000 rechtse kiezers houden het land in gijzeling'', zei Meretz-leider Yossi Sarid gisteren. De linkse oppositiepartijen en de seculiere regeringspartij Shinuit dringen aan op uitvoering van het plan, maar de kleine regeringspartijen en de Likud-ministers Landau en Sharansky hebben Sharon gewaarschuwd dat niet te doen op straffe van de val van zijn regering en de splijting van Likud in meerdere partijen.

    • Oscar Garschagen