Schalken ontsnapt aan dood

Sjeng Schalken zal nooit meer een hotelkamer op de bovenste verdieping betrekken en zal in het vervolg altijd de vluchtwegen bestuderen. De tennisser stelde dit nadat hij zaterdagochtend met zijn vrouw Ricky aan de dood ontsnapte bij een brand in het hotel Parco dei Principe in Rome, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Schalken, die op het graveltoernooi van Rome in de eerste ronde op de Australiër Wayne Arthurs stuit, heeft inmiddels samen met zijn echtgenote zijn intrek genomen in een ander hotel.

Schalken verbleef met andere tennissers als Andy Roddick, Marat Safin, Tommy Haas en Max Mirni zaterdagochtend in het hotel waar op de derde verdieping brand uitbrak. Schalken en zijn vrouw werden volledig verrast door de brand omdat het alarm in het hotel niet werkte. Ondanks de paniek ontdekte het echtpaar Schalken dat zijn hotelkamer op de zevende en hoogste verdieping over een balkon beschikte.

Schalken: ,,Achteraf is dat onze redding geweest. Er waren ook veel kamers in het hotel zonder balkon. Dan had ik niet geweten hoe we weg hadden moeten komen.'' Het balkon van de kamer van Schalken had ook nog eens een verbinding met de kamer ernaast. ,,Andere kamers hadden dat evenmin. Via een smalle richel konden we overstappen. Dat was een riskante onderneming. Maar we hadden geen andere keuze.''

Volgens Schalken had hij amper bedenktijd gehad. ,,De rook kwam overal naar binnen. Met natte handdoeken voor ons gezicht en voor de kieren bij de deur trachtten we tijd te winnen. Via de andere kamer konden we gelukkig overstappen naar het dak van de zesde verdieping waar we werden opgevangen door collega Andy Roddick.''

Schalken en zijn vrouw keerden na een paar uur onder begeleiding van een brandweerman en een politieagent terug naar de kamer om hun spullen op te halen. `Op het moment dat je daar binnenkomt speelt het hele drama zich in je hoofd weer opnieuw af. De hele kamer was gitzwart. De kussens, lakens, onze kleding, de badkamer', aldus Ricky Schalken op de website van de tennisser. `Alle spullen zitten onder het roet. Die geur is verschrikkelijk, maar we zijn heel blij dat we het allemaal na kunnen vertellen en dan is alles relatief.'

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wel zijn twee Amerikaanse vrouwen door politie ondervraagd. Op hun kamer ontstond de brand. De tenniswedstrijden in Rome zullen vandaag beginnen met een minuut stilte.