Rentree 52-jarige eindigt na lekke band

Herman Snoeijink heeft op 52-jarige leeftijd de wielerklassieker de Ronde van Overijssel gereden.

Met meer dan 350 overwinningen is Herman Snoeijink uit Denekamp één van de meest succesvolle amateurrenners uit de historie. De oud-bondscoach van de vrouwen en veldrijders stopte in 1990, maar reed zaterdag mee in de Ronde van Overijssel, de klassieker die hij in 1978 en 1980 won.

Spierpijn?

Herman Snoeijink: ,,Valt reuze mee. Na een klassieker is je lijf altijd wel aangeslagen, maar ik heb daags na de wedstrijd al weer twee uurtjes getraind. En dat ging probleemloos.''

Waarom rijdt u geen rondjes bij de veteranen?

,,Dat is voor mij geen uitdaging. Het gaat mij niet om de overwinningen. Ik heb alles gewonnen wat er te winnen viel, maar ik wil gewoon lekker meekoersen.De Ronde van Overijssel heb ik twee keer gewonnen. Dat had drie keer moeten zijn als Jan Feiken mij niet aan het shirt had getrokken. Er nog een keer aan de start staan, was heel speciaal.''

U staakte de strijd op dertig kilometer voor de streep, na een lekke band. Speelde de leeftijd een rol?

,,Nee, de explosiviteit is wat minder geworden, maar ik had goede benen. Die lekke band kwam gewoon op een slecht moment. Tot dat moment reed ik continu bij de eerste tien van het peloton. Ik had zelfs mee kunnen springen met de beslissende ontsnapping, maar ik heb me bewust koest gehouden. Als 52-jarige is het niet verstandig om zo lang voorop te rijden.''

Wat zegt dit over het niveau van de jongere generatie?

,,Er wordt nu snel gezegd dat de jongeren niet goed genoeg zijn, maar het zegt meer over mijn instelling. Het heilige vuur zit nog altijd in me. `Je bent zo oud als je je voelt', zeg ik altijd.''

Hoe lang gaat u door?

,,Ik rijd dit seizoen nog een aantal criteriums. Ik wil mijn beste seizoensprestatie, een achtste plaats, verbeteren. Maar in principe was dit mijn laatste klassieker.''

In principe?

,,Ik las gisteren toevallig wat over het parcours van het Nederlands kampioenschap, maar ik denk dat het traject mij niet ligt. Bovendien rijd je daar in een gecombineerde wedstrijd met de profs. Dat lijkt net te hoog gegrepen voor mij. Trainingsweken van twintig uur houd ik niet meer zo lang vol en dat is wel nodig om mee te kunnen doen in dat soort koersen.''