Regering Spanje vindt controle op imams nodig

Het is noodzakelijk dat er een wettelijke controle komt op radicaal-fundamentalistische imams in kleine moskeeën en gebedsruimtes. Dat heeft de nieuwe Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, José Antonio Alonso, gisteren verklaard tegenover het dagblad El País. Volgens de minister wordt daarbij gedacht aan een register waarbij de religieuze activiteiten in het land in kaart worden gebracht.

In zijn eerste grote interview reageert Alonso, die eerder naam maakte als een onafhankelijk rechter, op de discussie die in Spanje is ontstaan over de radicale imams naar aanleiding van de terreuraanslagen van 11 maart in Madrid. Daarbij werd door de Marokkaanse immigrantenorganisatie Atime geklaagd over de aanwezigheid van veel ultra-orthodoxe imams in moskeeën die zijn gefinancierd door Saoedi-Arabië. De daarbij uitgedragen doctrine van het wahabisme sluit niet aan bij de aanzienlijke liberalere geloofsrichting van de overgrote meerderheid van de (Marokkaanse) moslims in Spanje en geldt bovendien als inspiratiebron van veel van de fundamentalistische terreurcellen, aldus de klacht.

Alonso zegt dat hij denkt aan een wetswijziging die de imams (en predikers van andere geloven) verplicht duidelijk te maken welke cultus ze aanhangen en wat de inhoud van hun preken is. Volgens de minister is dit niet in strijd met de grondwettelijke vrijheid van godsdienst, omdat er sprake is van het schenden van andere grondwettelijke vrijheden. ,,We spreken hier van een fenomeen dat mogelijk dient als voedingsbodem van een terrorisme dat doden veroorzaakt'', aldus Alonso. ,,De staat heeft het recht te weten wat ze zeggen als deze activiteit openbaar is en tot dit soort tonelen kan leiden.'' De nieuwe wet zou volgens de minister dan ook afwijken van het systeem van de Nationale Islamitische Raad zoals deze in Frankrijk is ingevoerd.

De discussie rond de imams is in Spanje ontstaan nadat bleek dat een groot aantal van de verdachten van de aanslagen van de elfde maart zich ophield in specifieke moskeeën in Madrid. Ook de opgepakte verdachten van het veronderstelde Al-Qaeda-netwerk dat in Spanje meewerkte aan de aanslagen van de elfde september in de Verenigde Staten bleken hier regelmatig te vinden. Vanuit de hoek van terreur-experts is reeds opgemerkt dat de fundamentalistische moskeeën kunnen dienen als plaatsen waar een voorselectie plaatsvindt voor mogelijke terroristen. Deze zouden vervolgens verder worden geïndoctrineerd in kleinere groepen en gebedsruimtes.