PSV wordt tweede na thuisverlies van Feyenoord

PSV heeft zich dit weekeinde officieus verzekerd van de tweede plaats in de eredivisie die recht geeft op deelname aan de voorronde van de lucratieve Champions League.

De Eindhovense ploeg won zelf met 5-0 van hekkensluiter Volendam, terwijl concurrent Feyenoord in de eigen Kuip een blamerende 2-1 nederlaag leed tegen FC Groningen. Met nog twee duels te gaan en een achterstand van zes punten kan Feyenoord alleen in theorie PSV inhalen, dat bovendien een veel beter doelsaldo heeft.

,,Een verschil van zes punten en 35 doelpunten moet toch wel genoeg zijn'', lachte coach Hiddink van de bijna onttroonde landskampioen. ,,Daarom heb ik mijn spelers in kleine letters gefeliciteerd. De titel hebben we verspeeld omdat we veel punten hebben verloren op het moment dat we Europees actief waren.''

Hiddink, volgend seizoen behalve trainer ook technisch directeur in Eindhoven, kan zich nu concentreren op de transfermarkt. Probleem is de onzekerheid over het behoud van aanvoerder Van Bommel en topscorer Kezman. Het tweetal staat in de belangstelling van Europese subtoppers, maar een eventuele transfer wordt mogelijk pas na het EK in Portugal afgerond.

In het duel met Volendam kende PSV geen problemen. Met drie treffers binnen acht minuten – twee van De Jong en één van Kezman – besliste de ploeg van Hiddink de wedstrijd vlak na rust. Kezman miste voor rust een strafschop maar bracht de eindstand met zijn 27ste competitietreffer wel op 5-0.

Door het verlies van FC Zwolle tegen Ajax en het gelijkspel van Vitesse tegen NEC bedraagt de achterstand van Volendam op de andere degradatiekandidaten nog altijd twee punten. Maar door een slechter doelsaldo wordt lijfsbehoud een zware opgave voor het vorig seizoen verrassend gepromoveerde Volendam.

Feyenoord-coach Van Marwijk kan zijn laatste seizoen in Rotterdam niet opluisteren met plaatsing voor de Champions League. De trainer was zeer teleurgesteld over het spel van zijn ploeg, die tegen FC Groningen de eerste nederlaag leed in elf competitieduels. ,,Ik heb me kapot zitten ergeren. Het hele seizoen heb ik weinig tot niets op de inzet en instelling van mijn spelers kunnen aanmerken. Maar in deze wedstrijd was het heel slap. We hebben verdiend verloren omdat we de wedstrijd naïef en onprofessioneel hebben uitgespeeld.''

Van Marwijk doelde op de 1-0 voorsprong door een fortuinlijk doelpunt van Kuijt die Feyenoord in de slotfase uit handen gaf. Supersub Drent maakte met een kopbal de gelijkmaker voor FC Groningen, waarna hij in blessuretijd het duel besliste met een fraaie lob en de eindstand bepaalde op 1-2.

ADO Den Haag is bijna zeker van lijfsbehoud door een thuiszege op subtopper Heerenveen: 1-0. Het winnende doelpunt van ADO Den Haag, dat nu zes punten voorsprong heeft op Zwolle en Vitesse, kwam van de voet van de teruggekeerde spits Hofstede.