Premier valt Kok af

Premier Balkenende keurt de instemming van zijn voorganger Kok met de ,,excessieve'' salarisstijging bij ING af. Dat heeft hij gisteren gezegd in het tv-programma Buitenhof. Vorige week stemde de ex-premier en voormalig PvdA-leider Kok als commissaris van het bank- en verzekeringsconcern in met een loonstijging van 40 procent voor de top van ING. Kok sprak toen van ,,een duivels dilemma''. Volgens Kok moet Nederland rekening houden met wat in andere landen gebruikelijk is. Zijn opvolger Balkenende noemde deze opstelling en vooral de door Kok gebruikte redenering gisteren fout. Hij herinnerde er aan dat Kok als premier nog protesteerde tegen exorbitante beloningen voor topfunctionarissen. ,,De salarissen in Amerika en Engeland zijn buitengewoon hoog. Nederland zit op een goede derde of vierde plaats, ik denk niet dat het bij ons klagen is'', aldus Balkenende. De premier vindt dat Kok meer rekening dient te houden met de voorbeedlfunctie van topfunctionarissen: ,,Als je tegen je werknemers zegt dat ze moeten matigen dan moet je ook naar de eigen rol kijken. Wanneer we hier een koppeling leggen tussen waarden en normen en de inkomensontwikkeling dan is dit een fout voorbeeld''.

Ook PvdA-leider Bos nam afstand van Kok. ,,Als sociaal-democraat moet je juist vechten om ongelijkheden kleiner te maken'', zei Bos in Buitenhof. Hij noemde de opstelling van zijn voorganger ,,ontzettend jammer''.