Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Parkeerstress

Er staan veel auto's van onbekende automobilisten langdurig en hinderlijk geparkeerd in het zuidelijke deel van de Utrechtse wijk Tuindorp, maar het record staat op naam van een witte Volkswagen schuin voor de deur van de familie Kauerz. De auto, vol stof en geroest, staat sinds een half jaar onaangeroerd in de Regentesselaan. Is de eigenaar nog wel in leven? Straatbewoners hebben vaak gebeld naar politie en gemeente om erachter te komen van wie de auto is. Maar de politie heeft het kenteken nagetrokken en ziet geen aanleiding de wagen weg te halen.

Het parkeren zit Tuindorp hoog. De bewoners herinneren zich nog als de dag van gisteren dat drie jaar geleden in de aangrenzende Tuinwijk betaald parkeren werd ingevoerd. Dat was voor een deel van de Tuindorpers het begin van een enerverende periode in hun leven. Een vloed aan automobilisten overspoelde de lanen. Acht bewoners zijn onlangs ten einde raad een actie begonnen om ook in hun straten betaald parkeren in te voeren.

De bewoners zien de actie als het laatste middel in de strijd tegen de parkeeroverlast. Vooral in het begin heeft de parkeerinvasie in de keurige woonstraten tot woede geleid. Onbekenden hebben banden lek gestoken, antennes gebroken en ruitenwissers kromgetrokken. Anderen, zoals tekenaar Tom Eyzenbach uit de zwaar getroffen Sickeszlaan, hebben pseudo-bekeuringen onder de ruitenwissers geschoven en zelfgemaakte parkeerpaaltjes geplaatst.

Het heeft niet geholpen. De auto's blijven komen. Het zijn forensen die hun auto's parkeren, uit de kofferbak een vouwfiets halen en wegrijden. Mensen die naar de binnenstad gaan zonder parkeergeld te hoeven betalen. Studenten met zesdehands autootjes die ze bijna nooit gebruiken. Handelaren die hun auto's te koop aanbieden. Mensen die voor enkele maanden naar het buitenland vertrekken. En bewoners van Tuinwijk die geen parkeervergunning hebben, hoewel er volgens de gemeente geen wachtlijst bestaat en er per woning twee vergunningen worden verstrekt tegen schappelijke prijzen.

De Tuindorpers kunnen hun eigen auto niet meer kwijt. Een bekende truc is om een vuilnisbak neer te zetten en hopen dat zoiets een afschrikkende werking heeft. Ook spreken ze mensen aan. De reacties zijn niet hoopgevend. Bewoner Sonja Kauerz ontmoet wel veel begrip van de wildparkeerders, maar het parkeren wordt niet minder. Tom Eyzenbach krijgt te horen dat ze zijn probleem wel snappen, maar dat hij niet zo agressief moet doen. Dat mensen hier gewoon mogen staan. Ze stappen in en rijden snel weg.

Een meerderheid van de bewoners in de getroffen lanen wil nu dat de gemeente betaald parkeren invoert. De kans daarop is groot. Veel bewoners van de rest van de straten in Tuindorp zijn tegen want die hebben er geen last van. Met de actie zal het probleem zich verplaatsen. Dat is dan maar zo, zegt actievoerder Saskia van Eeuwijk, zij heeft drie jaar in de ellende gezeten en vindt: nu is een ander aan de beurt.