`Onafhankelijke journalistiek bedreigd'

De vrijheid en onafhankelijkheid van journalisten in Nederland worden door een aantal ontwikkelingen ondermijnd. Verantwoordelijk hiervoor zijn de sterke toename van het aantal voorlichters en samenwerking met belanghebbenden zoals bedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek naar persvrijheid in Nederland dat op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten is uitgevoerd door Mirjam Prenger en Frank van Vree van de Universiteit van Amsterdam. De studie zou vanmiddag worden aangeboden aan minister Donner van Justitie, tijdens een congres van de NVJ over persvrijheid. De redactionele onafhankelijkheid staat volgens de onderzoekers onder druk vanwege onvoldoende openbaarheid, groei en professionalisering van de voorlichtingsbranche, belangenverstrengeling in bijvoorbeeld de reisjournalistiek en `doelgroepdenken' door uitgevers van kranten.