Nieuwe president voor Panama

Martín Torrijos, de zoon van een voormalige dictator, is gisteren gekozen tot president van Panama. Hij kreeg 47 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal bij de presidentsverkiezingen, oud-president Guillermo Endara, heeft zijn nederlaag erkend.

De 40-jarige Torrijos, een sociaal-democraat, maakte tijdens zijn verkiezingscampagne optimaal gebruik van de nalatenschap van zijn vader. Veel Panamezen zien Omar Torrijos (1968-1981) als degene die het Panama-kanaal uit de handen van de Verenigde Staten wist te halen. De VS gaven de zeggenschap over het kanaal uiteindelijk in 1999 op. ,,Als mijn vader nog hier was, zou hij trots zijn op wat we vandaag hebben bereikt'', aldus Torrijos junior in zijn overwinningstoespraak.

Torrijos gaf aan dat hij zich zal richten op de strijd tegen corruptie en werkloosheid. Hij beschreef zichzelf tijdens zijn campagne als een selfmade man, die zijn studie in de VS had betaald door bij fastfoodketen McDonald's te werken.

Hij zal de komende vijf jaar met name het vertrouwen van de Panamezen moeten heroveren. Na een serie schandalen binnen de regering van president Mireya Moscoso hebben zij het geloof in de politiek verloren. Ook zal hij een beslissing moeten nemen over een vrijhandelsakkoord met de VS en over de 5 miljard kostende uitbreiding van het Panama-kanaal.

Waarnemers zeggen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. De opkomst was 80 procent. Het was vanochtend nog onduidelijk of de Democratische Revolutionaire Partij van Torrijos een meerderheid heeft gekregen in het Panamese parlement.