Nacompetitie lijkt hoogst haalbare voor Vitesse

Met een furieus gebaar stuurde Edward Sturing zijn wisselspeler Mamadou Zongo vlak voor tijd de kleedkamer in. De Vitesse-trainer kon een uur na het 2-2 gelijkspel tegen aartsrivaal NEC nog niet bevatten wat de 23-jarige speler uit Burkina Faso had bezield een invalbeurt te weigeren. De emotionele Sturing gebruikte zijn zelfkennis en besloot een gesprek met de aanvaller uit te stellen tot vandaag. Wel sprak de coach, die de speler vandaag voor onbepaalde tijd uit de selectie verwijderde, dreigende taal: ,,Dat hij een probleem heeft is duidelijk. Kennelijk vindt hij zichzelf belangrijker dan het team. Dit is echt ongelooflijk. Als trainer is dit natuurlijk om gek van te worden.''

Het incident met Zongo staat niet op zich bij de club die zowel sportief als financieel in zwaar weer verkeert. Eerder dit seizoen had Sturing ook al aanvaringen met de aanvallers Paulo Rink en Peter van Vossen. De Duitse Braziliaan Rink toonde op trainingen een gebrekkige inzet en blonk doorgaans ook niet uit met een voorbeeldige discipline. Van Vossen kreeg onlangs als wisselspeler binnen een paar minuten een rode kaart, nadat hij zich tijdens het warmlopen al niet professioneel had gedragen door te dollen met een ballenjongen. Sturing wist de binnenbrandjes te blussen, maar van een homogene groep die overtuigd is van de ernst van de situatie lijkt bij Vitesse geen sprake.

Dit seizoen had Sturing naar eigen zeggen meer dan eens een slapeloze nacht waarin hij de problemen van de club maar niet uit zijn hoofd kon zetten. Terwijl in de eerste maanden van de voetbaljaargang vrijwel alles en iedereen rond Vitesse met een nieuw reddingsplan bezig was, probeerde Sturing zich te richten op de sportieve prestaties. Dat lukte maar ten dele. Sturing: ,,Natuurlijk heeft de financiële situatie doorgewerkt op de groep. Dat merkte ik zelf ook. Niemand had het over voetbal. Als ik bij de bakker kwam werd ook aan mij gevraagd: `Hé Sturing, heb je je baan nog?'. En als je na een wedstrijd of zeven á acht onderin staat weet je dat het moeilijk gaat worden. En daar komt nog eens bij dat het ons ook niet meezit dit seizoen. We hebben maar liefst zestien keer gelijk gespeeld.''

Met nog twee wedstrijden te spelen (Roda JC uit en FC Utrecht thuis) is Vitesse nog altijd niet zeker van sportief lijfsbehoud. De kans dat de club de nacompetitie nog kan ontlopen bestaat alleen nog in theorie, nu nummer vijftien ADO Den Haag zes punten voorsprong heeft. Vitesse moet zelfs nog vrezen voor rechtstreekse degradatie uit de eredivisie. De voorsprong op nummer laatst FC Volendam bedraagt slechts twee punten. De geelzwarte formatie mocht gisteren nog van geluk spreken dat Nicky Hofs vlak voor tijd met zijn tweede treffer van de middag voorkwam dat NEC voor het eerst sinds 1979 in Arnhem won. Daardoor maakte de grimmige sfeer op de tribunes plaats voor opluchting.

De financiële situatie van Vitesse is zo slecht, dat bij een sportief debacle het voortbestaan in direct gevaar komt. De belastingbetalers in Arnhem zijn nu al de grootste sponsors van het noodlijdende Vitesse dat al jaren in een veel te duur stadion speelt. Sinds vorig jaar is de stad eigenaar geworden van het Gelredome nadat de gemeente bijna dertig miljoen euro in een reddingsplan voor Vitesse en het stadion stak. Daarbij werd overigens geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de club kan degraderen. Sturing het gevaar wel: ,,De prioriteit van iedereen moet nu bij de club liggen. Als ik dan zie dat Zongo niet eens wil invallen. Ongelooflijk. Ik vraag me dan echt wel eens af wat ik hier nog doe.''

Die vraag stelde Bert Konterman zich dit seizoen ook meer dan eens. De verdediger die dit seizoen overkwam van Glasgow Rangers viel bij Vitesse van de ene in de andere verbazing. Vooraf had hij geen moment rekening gehouden met de mogelijkheid dat hij niet zoals aan het begin van zijn loopbaan bij FC Zwolle en Cambuur Leeuwarden weer in de nacompetitie terecht zou kunnen komen. ,,Nee, dit jaar is niks aan'', oordeelde de oud-international na de aantrekkelijke streekderby. ,,Ik heb bitter weinig zin in de nacompetitie. Maar vanaf 16 mei zullen we daar toch mee bezig zijn. Verschrikkelijk. Dit is niet mooi voor een voetballer.''

Konterman staat nog een jaar onder contract bij Vitesse, maar of hij volgend jaar nog in het Gelredome speelt is niet zeker. Misschien volgt hij wel het voorbeeld van Jan van Halst die vorig jaar zijn contract inleverde. ,,Ik heb wel al nagedacht over mijn toekomst, maar daar ga ik nu niets over zeggen. Dat komt later wel'', sprak de voetballer die zijn directe tegenstander Youssouf Hersi gisteren twee keer zag scoren.

De verdediger Konterman, die bij Vitesse noodgedwongen op het middenveld speelt, is een beetje afgeknapt op de mentaliteit van jongere voetballers in Nederland. Konterman: ,,Sommigen beseffen echt niet hoe goed ze het nu hebben en dat ze over drie jaar misschien een gewone baan moeten gaan zoeken. Aan talent heb je niets, als je hoofd niet in balans is. Ze missen hier de echte honger. Als je nacompetitie moet spelen moet alles en iedereen ondergeschikt zijn aan het teambelang. Dat moet iedereen zich nu gaan beseffen.''

Vitesse

2

NEC

2

Ruststand 0-0. 54. Hofs 1-0, 76. Hersi 1-1, 84. Hersi 1-2, 89. Hofs 2-2. Schds: Jol. Tsch: 21.246. Gele kaart: Knol (Vitesse), Wisgerhof, Van der Doelen (NEC).

    • Koen Greven