Mysterieus vliegtuig onderschept

Twee F-16's zijn zaterdagmiddag vanaf vliegbasis Leeuwarden uitgerukt om contact te maken met een onbekend passagiersvliegtuig in het Nederlandse luchtruim. Dat heeft het ministerie van Defensie vanochtend bevestigd.

Volgens Eurocontrol, verantwoordelijk voor het luchtverkeer boven de Benelux en West-Duitsland, vloog de Boeing 737 van de Noorse stad Bergen naar Spanje. Om kwart voor twee, toen het toestel 150 kilometer buiten de Nederlandse kust vloog, kreeg het Air Operations Control Centre Nieuw Millingen het vliegtuig op de radar. Omdat Eurocontrol geen radiocontact met de bemanning kreeg, gaf het de Nederlandse luchtmacht opdracht om er twee F-16's op af te sturen. Sinds september 2001 beschikt Eurocontrol over deze bevoegdheid. Vijfentwintig minuten werd het vliegtuig boven de Veluwe achterhaald. Door middel van vliegbewegingen rond het toestel communiceerden de F-16 piloten met de bemanning. Zo werd duidelijk dat er aan boord geen problemen waren. De F-16's begeleidden het vliegtuig tot boven Brussel, waar de bemanning om half drie contact maakte met de verkeersleiding. Zij gaf niet aan waarom zij zich niet eerder meldde. Eurocontrol wil alleen kwijt dat het geen Nederlandse luchtvaartmaatschappij betreft. De maatschappij zal zich moeten verantwoorden tegenover Deense en Nederlandse autoriteiten.