Moorden: Pakistan kwaad

Pakistan heeft woedend gereageerd op het nieuws, dat twee jaar geleden in Macedonië doelbewust Pakistaanse illegalen zijn vermoord om een wit voetje te halen bij de Verenigde Staten. De regering en familieleden van de slachtoffers eisen compensatie.De Macedonische politie meldde vrijdag dat in maart 2002 zeven Pakistaanse illegalen – later bleek dat het om zes Pakistanen en een Indiër ging – vanuit Bulgarije naar Macedonië zijn gelokt met de belofte van hulp op hun weg naar West-Europa. Ze werden in Skopje ondergebracht in een flat en later naar een dorp gereden, waar ze door politiemannen werden omsingeld en koelbloedig werden vermoord. Vervolgens werd officieel bekendgemaakt dat de zeven ,,terroristen'' waren die een aanslag op ambassades in Skopje in de zin hadden gehad, dat ze een politiepatrouille in een hinderlaag hadden gelokt en dat ze waren gedood in een vuurgevecht met de politie. Verder werd gezegd dat de zeven mannen banden hadden met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Het uiteindelijke doel van de zevenvoudige moord was het streven bij de Amerikaanse regering in een goed blaadje te komen als actieve en alerte medestanders in de `strijd tegen het terrorisme'.

Pakistan reageerde gisteren woedend op de onthulling. ,,Dit is een schandelijke misdaad'', aldus de Pakistaanse minister van Informatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van ,,een verwerpelijke en schaamteloze misdaad'', temeer omdat de zeven illegalen werden vermoord ,,om politieke redenen''. De Pakistaanse regering herinnerde aan het feit dat zij indertijd al volhield dat de doodgeschoten mannen illegalen waren, en geen terroristen. Ze prees de huidige Macedonische regering om de onthulling van het ,,duivelse complot'' en de juridische actie die ze is begonnen tegen de daders.