Marek Belka nieuwe premier van Polen

In Polen is gisteren, een dag na de toetreding tot de Europese Unie, een nieuwe regering aangetreden. De nieuwe premier, econoom Marek Belka, heeft twee weken om het Poolse parlement voor zich te winnen.

Belka's voorganger Leszek Miller trad gisteren af, zoals hij een maand geleden had beloofd. Miller, die vertrekt na een muiterij binnen zijn partij en een aaneenschakeling van affaires, nam vrijdag en zaterdag nog deel aan allerlei festiviteiten rondom de uitbreiding. Hij gaat de geschiedenis in als de meest impopulaire premier ooit, maar ook als de premier die Polen de EU binnenloodste.

Belka, die in het verleden twee keer minister van Financiën was en tot voor kort verantwoordelijk was voor de economische wederopbouw van Irak, geldt als een technocraat. Zeventien van zijn kabinetsleden zijn `onafhankelijk': zij zijn niet verbonden aan de sociaaldemocratische regeringspartij SLD. Zeven ministers van de vorige regering zijn blijven zitten, onder wie Jerzy Hausner (Economische Zaken) en Wlodzimierz Cimoszewicz (Buitenlandse Zaken). Belka heeft ook iemand van boerenpartij PSL benoemd tot minister. De PSL vormde in 2001 een coalitie met de SLD, maar raakte later in conflict met de sociaal-democraten.

Belka wil in de eerste plaats zekerstellen dat Polen al het geld dat vanuit de EU beschikbaar is ook daadwerkelijk gebruikt, zo zei hij. Verder liggen er twee gevoelige dossiers op zijn weg: de nieuwe Europese grondwet en de oorlog in Irak. ,,De oplossingen voor beide vraagstukken moeten conform de Poolse nationale belangen zijn.'' Ook de bestrijding van de werkloosheid – 20 procent – is een speerpunt van de regering, evenals het vasthouden van de gunstige groei van de Poolse economie. ,,Ik heb vertrouwen in de groei maar ze moet niet bedreigd worden door politieke instabiliteit'', zei Belka. Belka is tegen het houden van vervroegde verkiezingen zoals door de oppositie wordt geëist.