Longlist Theaterfestival

Samensteller Martin Schouten heeft voor het Theaterfestival voorlopig zeven Nederlandse toneelhits en acht kleine Vlaamse producties geselecteerd. Dat heeft de leiding zaterdag bekendgemaakt. Schoutens longlist bestaat uit twee toneelstukken van Toneelgroep Amsterdam (Rouw siert Electra en Romeo en Julia), twee van ZT Hollandia (Tim van Athene en Richard III), Tartuffe van het Nationale Toneel, Geslacht van Dood Paard, en Ora et Labora van Els Inc.. Uit het Vlaamse aanbod koos hij: Poquelin van tg Stan, Emilia Galotti van De Tijd, Quarantaine van Compagnie De Koe, One hand waving free van Bernard van Eeghem, Achter 't eten van Ceremonia/ Het muziek Lod; Misschien wisten zij alles van Ditodito en KVS; Kassandra, speaking in twelve voices van Rosas; en Die siel van die mier van Het Net/ Het muziek Lod. Voor het eerst dit jaar werd het festival, waarop de `meest belangwekkende' toneelstukken van het seizoen worden vertoond, niet samengesteld door een vakjury, maar door twee curatoren. Journalist Schouten selecteerde het volwassenentoneel, Nicole Petit selecteerde het jeugdtheater. Het Theaterfestival wordt vanaf 26 augustus in Amsterdam en Gent gehouden. De definitieve selectie wordt op 5 mei bekendgemaakt.