Kroon winnaar Henninger Turm

De Nederlandse wielrenner Karsten Kroon heeft zaterdag de Duitse semi-klassieker Rundum den Henninger Turm gewonnen. De 28-jarige renner van Rabobank versloeg in de kletsnatte finishplaats Frankfurt zijn Duitse medevluchter Danilo Hondo in de eindsprint. Hiermee revancheerde de Nederlandse sponsor zich voor enkele nipte nederlagen in de grote klassiekers.

Kroon schikte zich dit voorjaar in de wereldbekerwedstrijden Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik in een knechtenrol. Hij hield zijn kopmannen Michael Boogerd, Erik Dekker en Oscar Freire een maand lang uit de wind. In Frankfurt kon hij eindelijk voor zijn eigen kansen rijden.

Kroon nam met zijn verrassende zege revanche voor het verloren seizoen in 2003. ,,Ik heb eindelijk kunnen laten zien dat ik toch een stap vooruit heb gemaakt.'' Na zijn ritzege in de Tour van 2002 leek voor hem een doorbraak aanstaande. Maar door ziekte mislukte vorig seizoen zijn voorjaar en miste hij de Tour-selectie. Die fysieke tegenslag wierp hem terug in de hiërarchie van de ploeg.

,,Het was niet meer dan logisch dat ik voor de kopmannen moest werken'', aldus Kroon, die in 2001 in de Grand Prix van Gippingen zijn eerst profzege behaalde. ,,Als het kon heb ik ook in die wedstrijden geprobeerd iets te laten zien. Maar ik wist dat dit dé koers was om me echt weer in de kijker te rijden. Het is natuurlijk prachtig dat ik die kans heb kunnen grijpen. Na een klotejaar is dit een mooie revanche voor mij.''

Ondanks een moeilijke periode heeft Kroon, wiens contract bij de Rabobank na dit seizoen afloopt, altijd vertrouwen in zichzelf gehouden. ,,Het is zo ongelooflijk moeilijk op dit niveau een wedstrijd te winnen. Maar ik heb wel altijd het gevoel gehouden dat het erin zat. Het is mooi dat ik dat nu heb kunnen bewijzen, want ik fiets vooral voor mezelf. Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen.''

De wetenschap dat Boogerd, Dekker en Freire na de zware koersen van de laatste weken de wedstrijd in Frankfurt lieten schieten, zette Kroon zaterdag op scherp. De hele week trainde hij keihard en begon met veel motivatie aan de race. Hij was dan ook zeer attent toen na 35 kilometer negen man wegreden. ,,Door het slechte weer was ik erop bedacht dat de eerste kopgroep van de dag wel eens weg zou kunnen blijven. Veel mannen zijn in deze omstandigheden toch minder gemotiveerd en hebben niet veel zin om te koersen.''

De vluchters kregen ook alle ruimte en pakten een maximale voorsprong van acht minuten. Met de teamgenoten Danilo Hondo en Thorsten Schmidt van Gerolsteiner in de groep kon eenling Kroon op zijn gemak blijven zitten. ,,Ik hoefde alleen maar op die twee mannen te letten. Ik heb mezelf nooit over de kop hoeven te rijden.''

Na zijn vier etappezeges in de Ronde van Nedersaksen gold Hondo als dé favoriet voor de sprint. Kroon: ,,Ik heb voor de spurt nog even gekeken hoe iedereen erbij zat. Niemand was echt fris meer. Ik ben er daarom vol voor gegaan en heb in de sprint niemand meer gezien. Ik ben wel een beetje verrast dat ik Hondo zo makkelijk kon kloppen, maar ik voelde me vandaag ongelooflijk sterk.''

De Amerikaan Tyler Hamilton heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De 33-jarige renner van de Zwitserse ploeg Phonak, dat een wildcard kreeg voor de Ronde van Frankrijk, was vorig jaar ook de sterkste in de Zwitserse rittenkoers. In de afsluitende tijdrit liet Hamilton de Australiër Bradley McGee ruim achter zich.