KLM: piloten uit Vlaanderen

KLM gaat in Vlaanderen piloten werven. Eind deze maand begint de luchtvaartmaatschappij een wervingscampagne om de instroom van kandidaat-vliegers op peil te houden. Dit staat geheel los van de overname van KLM door Air France, aldus een woordvoerder.

Het is voor het eerst dat KLM in het buitenland kandidaat-piloten gaat werven. De campagne moet tussen de 180 en 200 nieuwe piloten opleveren. In Nederland melden zich jaarlijks 600 tot 800 gegadigden om piloot te worden. Een beperkt aantal van hen mag uiteindelijk aan de opleiding beginnen.

Piloten worden door de luchtvaartmaatschappij zelf opgeleid aan de zogeheten KLM Flight Academy. Die levert niet alleen vliegers aan KLM maar ook aan andere luchtvaartmaatschappijen. De wervingscampagne in België is volgens de maatschappij nodig met het oog op de verwachte groei van zowel KLM als het opleidingsinstituut zelf. Het aantal Nederlanders dat zich nu aanmeldt is op termijn niet voldoende, zegt de KLM-woordvoerder.

In België zijn de laatste jaren veel piloten werkloos geraakt na de faillissementen van Sabena (in 2001) en Sobelair (2004). Dat Belgische piloten ook Frans spreken, is volgens KLM geen reden geweest de werving naar dit land uit te breiden. KLM heeft geen plannen om ook in andere landen leerlingpiloten te werven.