Inkomen plaatst minister in subtop

Bijna 31.000 werknemers in Nederland hebben een hoger salaris dan een minister. Dat betekent dat zij een bruto jaarloon hebben van meer dan 120.000 euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal werknemers dat meer dan een minister verdient is sinds 1995 meer dan verdubbeld, schrijft het CBS. Dat jaar bedroeg het ministerssalaris 100.000 euro.

Vorige maand adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal de ministerssalarissen 30 procent te verhogen, tot circa 144.000 euro. De commissie onderzocht beloning en rechtspositie van de ambtelijke en politieke topstructuur. Uit haar rapport bleek dat topambtenaren gemiddeld 30 procent meer verdienen dan ministers. De CBS-cijfers wijzen uit dat 1.500 werknemers bij de overheid een hoger salaris hebben dan ministers. Zij verdienen gemiddeld zo'n 140.000 euro. Tweehonderd van hen werken bij de rijksoverheid, ruim 1.200 bij universiteiten en academische ziekenhuizen.

De meeste topverdieners werken in de particuliere sector. Zij verdienen gemiddeld 173.000 euro. Tien bedrijven in Nederland, vooral beursgenoteerde multinationals, hebben bijna 20 procent van de veelverdieners in dienst. Bijna de helft van de veelverdieners in de particuliere sector werkt in de zakelijke dienstverlening (30 procent) of bij een financiële instelling (20 procent).

Het CBS verzamelt salarisgegevens via een enquête onder 25.000 bedrijven. De jongste cijfers hebben betrekking op 2002. Voor de vergelijking is alleen gekeken naar mensen in loondienst, niet naar bestuurders en directeuren die niet in loondienst zijn, zelfstandigen en vermogenden.