Hoop Annan op resolutie troepen Irak

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren gezegd dat de VN-Veiligheidsraad ,,waarschijnlijk'' binnenkort een resolutie zal aannemen voor een multinationale vredesmacht in Irak.

Annan zei dit in het Amerikaanse tv-programma Meet the Press. ,,Er zal een resolutie komen die een multinationale macht goedkeurt en regeringen aanspoort zich te verenigen in een oprechte internationale inspanning om Irak te stabiliseren'', zei Annan. Maar hij zei ook dat de drie grote landen die tegen de oorlog waren, Frankrijk, Rusland en Duitsland, ,,nu niet klaar zijn'' om deel uit te maken van die vredesmacht.

De multinationale vredesmacht moet onderdeel zijn van een resolutie die de overdracht van de soevereiniteit door de Amerikanen aan de Irakezen op 30 juni regelt alsmede de VN-rol in Irak. De optimistische uitlatingen van Annan over de aanname van een resolutie komen enkele dagen na een uitspraak van de Franse president Chirac, die zei te twijfelen of de Veiligheidsraad het eens zal worden over een resolutie over de soevereiniteitsoverdracht. Chirac zei dat het ,,rampzalig'' zal zijn om een ,,afgezwakte tekst'' aan te nemen, die ,,in werkelijkheid niet veel verandert'' in Irak en geen volledige soevereiniteit geeft aan de Irakezen.

Bij diverse aanslagen kwamen in Irak dit weekeinde elf Amerikaanse soldaten om. Zes van hen stierven door een mortieraanval bij de westelijke stad Ramadi. Daarbij raakten nog eens dertig Amerikaanse soldaten gewond. Een andere Amerikaanse soldaat overleed na een bomaanslag op een basis van de buitenlandse coalitietroepen in de noordelijke stad Kirkuk. Daarbij vielen ook nog tien Amerikaanse gewonden. Bij een aanslag door shi'itische militanten op een Amerikaans militair konvooi in de zuidelijke stad Amarah kwamen twee Amerikaanse soldaten om.

Volgens Amerikaanse militaire bronnen hebben de Verenigde Staten een oud-generaal van Saddam Hussein, Mohammed Latif, benoemd tot leider van een macht die het verzet in de Iraakse stad Falluja moet neerslaan. Dit gebeurde nadat er onder slachtoffers van het voormalige Ba'ath-regime woede was ontstaan over een benoeming van een andere ex-generaal van Saddams Republikeinse Garde, Mohamed Saleh, op een vergelijkbare post. Saleh wordt door shi'iten beschuldigd van het deelneming aan het gewelddadig neerslaan van een shi'itische opstand in 1991.

Latif zal nu de Falluja Brigade leiden, terwijl Saleh daarvan het eerste bataljon zal leiden, aldus Amerikaanse militairen. Latif geldt als een anti-Saddam-generaal, die ook in ballingschap heeft verkeerd en in Groot-Brittannië is opgeleid. De VS hebben hebben afstand genomen van Saleh. Volgens Amerikaanse militairen zijn z'n manschappen mogelijk afkomstig van de guerrillastrijders die in Falluja in gevecht zijn met de Amerikanen. Bij het verzet in Falluja zijn in een maand honderden doden gevallen.