Frankrijk pakt `extremist' op

De Franse politie heeft zaterdag Midhat Guler, de voorzitter van een Turkse islamitische vereniging in Frankrijk en van een Parijse moskee, vastgezet op verdenking van aanzetten tot geweld en terrorisme. Dit gebeurde op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken Dominique de Villepin. Frankrijk heeft de afgelopen maanden al verschillende van extremisme verdachte imams het land uitgezet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte gisteren bekend Guler te beschouwen als ,,de leider in Frankrijk van een Turkse extremistische beweging''.

Guler, zijn advocaat en zijn familie wijzen de beschuldiging van de hand. In het tv-journaal van France 2, waarvan de redactie de vastgezette Guler te spreken kreeg op zijn mobiele telefoon, verklaarde deze: ,,Zoals alle moslims denk ik aan een islamitische staat, maar dat wil niet zeggen dat we een islamitische staat gaan stichten in Frankrijk''. Volgens Gulers advocaat rechtvaardigt ,,niets'' de aanhouding en is zijn cliënt het slachtoffer van ,,een heksenjacht''. Hij heeft voor Guler, die al 28 jaar in Frankrijk woont, een asielaanvraag ingediend. Deze procedure heeft automatisch een opschortende werking op de uitzettingsprocedure.

Guler, een marktkoopman, staat aan het hoofd van de Franse Islam Demiyete (Islamitische Vereniging van Frankrijk) en van Kaplanci, een in Turkije verboden beweging die streeft naar de stichting van een islamitische staat. In Duitsland werd de beweging in september 2001 ontbonden. De beweging zou in Frankrijk vijfhonderd aanhangers tellen, op een totaal van vierhonderdduizend Fransen van Turkse afkomst.

Eerder deze maand zette Frankrijk een imam van Algerijnse afkomst het land uit. Een rechter besliste tot twee keer toe dat uitzetting onrechtmatig was. Minister de Villepin ontving dit weekeinde vertegenwoordigers van de islam in Frankrijk, die hij verzekerde islamofobie streng te zullen bestrijden, evenals extremistische imams.