Filantropisch roulette op Curaçao

De zieke zakenman Jacob Gelt Dekker zou via een nieuw televisie-programma zijn opvolger zoeken. Het programma komt er, maar zijn opvolger zit er niet bij. ,,Ik treed voorlopig niet terug.''

Het was de Gay Krant die het nieuws vorige maand naar buiten bracht: zakenman Jacob Gelt Dekker (56) zoekt opvolger via de televisie. De filantroop – die met zijn stichting `Jade' alleen al op Curaçao voor 50 miljoen euro in sociaal-maatschappelijke projecten heeft geïnvesteerd en volgens het zakenblad Quote een vermogen van 200 miljoen euro bezit – loopt tegen de zestig en is al een aantal jaren kankerpatiënt. En wat is een betere manier om je nalatenschap veilig te stellen, dan potentiële opvolgers voor het oog van de camera aan een aantal beproevingen te onderwerpen?

Wat moeten wij ons bij deze Endemol-productie voorstellen? Een soort Idols voor ondernemers?

,,Het programma Idols heb ik nooit gezien. Maar het idee is om een aantal tycoons achter een roulettetafel op Curaçao te zetten. Joep van den Nieuwenhuyzen, Erik de Vlieger, Eduardo de Veer – mensen met geld én ervaring. Bij iedere spelbeurt valt er een balletje op een van in totaal 36 Curaçaose liefdadigheidsprojecten die tezamen een waarde van 40 miljoen euro vertegenwoordigen. De heren betalen de projecten. Dat kunnen zij rechtstreeks doen – door geld naar de stichting over te maken – of door een projectmanager in te huren. En voor dat laatste hebben zij die kandidaten nodig; de kandidaten voeren tegen betaling een project uit.''

De kandidaat als zetbaas.

,,Nou ja, zetbaas. De heren doen aan liefdadigheid en de kandidaten – die overigens door een headhunter worden gescreend – krijgen de kans hun gaven te tonen. Gedurende een jaar geven zij, namens hun speler, leiding aan een project. De camera registreert hun verrichtingen en een keer in de maand ziet de kijker hoe het project vordert.''

U heeft het steeds over `heren'. Zijn dames niet welkom?

,,O, zeker wel. Ze hebben zich alleen nog niet gemeld.''

Een voorlichter van RTL4 laat weten dat nog geenszins vaststaat of de omroep het programma gaan uitzenden.

,,RTL4 wil het programma graag uitzenden, en ik verwacht ook dat het doorgaat. Het enige twistpunt is mijn voorkeur voor het tijdstip van uitzending: prime time, op zaterdagavond, half negen. De omroep overweegt een ruil met SBS6. En mocht dat niet lukken, dan kan ik altijd nog naar een andere omroep stappen. De TROS bijvoorbeeld.''

Het televisieprogramma moet `De Opvolger' gaan heten, zo liet u in `De Gaykrant' weten. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat de kandidaten zullen strijden om uw nalatenschap.

,,De opvolgers zijn de mensen die het spel spelen. Zij doen wat ik al die jaren heb gedaan: geld steken in een betere wereld. Omdat de titel voor nogal wat verwarring heeft gezorgd, houden wij voorlopig de werktitel Zakenkabinet aan. Maar de omroep mag beslissen.''

Toch was een ander beeld van u ontstaan: Jacob Gelt Dekker is ziek en zoekt iemand die in staat is zijn levenswerk voort te zetten.

,,Dat is een foute voorstelling van zaken. Ik ben, ondanks de kanker, redelijk gezond. Voorlopig zal ik niet terugtreden.''

Heeft u nog andere verrassingen in petto?

,,Ja, vanaf 23 augustus zal de Duitse zender SAT 1 Successor gaan uitzenden een twaalfdelig programma dat veel weg heeft van Zakenkabinet, maar dan nóg grootser en spectaculairder. De opnames beginnen in juni, op Curaçao, en het programma wordt uitgezonden in alle Duitssprekende landen van Europa. En verder krijg ik waarschijnlijk ook een rol toebedeeld in de wekelijkse Nova-uitzendingen vanaf Times Square rond de Amerikaanse verkiezingen, in oktober en november.''

Hoe groter hoe beter, zo lijkt het. Toch komt er een moment dat u de leiding van uw stichting `Jade' aan een ander overdraagt. Heeft u al iemand in gedachten?

,,Gerard Spong is bestuurslid van de stichting. Ik beschouw hem als een goede kandidaat. Of hij wil, is aan hem. Maar mijn opvolger moet aan een aantal strenge eisen voldoen.''

Noemt u er eens een paar.

,,Ik zoek iemand die zowel producer als communicator is. Iemand die zichzelf kan wegcijferen. Die combinatie van eigenschappen is zeldzaam, want de meeste topondernemers zijn het slachtoffer van superconsumptie. Ze zijn gevangene geworden van hun eigen vermogen en spelen de rol van topman of topvrouw zoals de media dat graag willen zien: rijk, groot huis, intrige, dikdoenerij. Met altruïsme heeft dat weinig te maken.''

In zo'n dertig jaar tijd heeft u met onroerend goed, speculaties en concepten als de fitnessclub Splash en One Hour Super Photo zo'n 200 miljoen euro vergaard. Heeft u zich nooit aan superconsumptie bezondigd?

,,Die 200 miljoen is een dagwaarde. De onroerendgoedmarkt bijvoorbeeld, gaat sterk op en neer. Maar om op uw vraag terug te komen: nee. Ik heb al mijn geld in een stichting gestopt, die mijn woonlasten betaalt. Voor het overige leef ik al jarenlang van het minimumloon. Geld verdienen is leuk, maar het consumeren gaat mij al snel vervelen.''

    • Danielle Pinedo