Extince rapt met vettige zachte `g'

Vooruit, één nummer wou Extince nog wel in het Engels doen. Dat is immers de taal waarin hij, ergens in de jaren tachtig, begon te rappen. Gewoon, omdat iedereen het deed, de grote Amerikaanse voorbeelden en de aanstormende rappertjes van om de hoek. Pas later, in de loop van de jaren negentig, werd Extince een van de pioniers van de rap in het Nederlands.

Bij zo'n optreden lijkt de voertaal er weinig toe te doen, want in alle tumult zijn van die overvloed van woorden slechts flarden te verstaan. Zo valt te horen dat Extince `geintjes' laat rijmen op `fijntjes' en `mandarijntjes', en hoe sappig hij de vettige zachte g van zijn Brabantse afkomst van zijn tong laat vloeien. Maar de fijnere nuances van zijn spitsvondigheden zijn aan een volle, rumoerige club nu eenmaal niet besteed.

Maar waarom zou dat een geslaagd optreden in de weg staan? Wat Extince voor heeft is, in vaktermen, zijn `flow'. Hij ratelt zijn zinnen voor zich uit in een ongenadige cadans, die je in combinatie met de vlotte beats nog aardig bij de lurven pakt. Het is een spel van ritme en energie, waarin melodie een ondergeschikte rol speelt. Even is het alsof Extince de weg van de gemakkelijke, hitgevoelige verleiding neemt, door de aanstelling van een zwarte zangeres die r&b-achtige refreintjes zingt, maar haar rol is behoorlijk ondergeschikt.

Met de aanwezigheid van nog een sidekick, die Extince's regels aanvult, afmaakt en accentueert, en een DJ is het podium bijna net zo vol als bij een gewoon rockbandje.

Brom- en rondzinggeluiden wijzen ook al die kant uit, al kan het `t hiphoppubliek werkelijk niet schelen dat er geen muzikant van vlees en bloed op het podium staat: zo wordt deze muziek ook niet gemaakt.

Enkele vormloze, stoffen objecten moeten het podiumbeeld wat verder opvullen, maar die zijn niet zo'n blikvanger als de naakte dame die tijdens de set van lokale helden Da Zombi Squad in het voorprogramma met graffiti wordt beschilderd.

Concert: Extince. Gehoord: 30/4, Vera Groningen. Herh.: 5/5 diverse bevrijdingsfestivals; 7/5, Atak Enschede; 8/5 Cruiseterminal Rotterdam; 14/5, Donkeyshot Heemskerk; 15/5, Groene Engel Oss; tournee.

    • Jacob Haagsma