Europese Unie viert `betere weg'

Precies 37 minuten duurde zaterdag in Dublin de plechtige ceremonie ter gelegenheid van de toetreding van tien nieuwe lidstaten tot de Europese Unie.

Nu eens een keer niet de voor het land zo kenmerkende grijze wolken, maar volop zon. Met behulp van – in de woorden van de Ierse premier Bertie Ahern – ,,Maltees weer'', hebben staatshoofden en regeringsleiders uit 25 Europese landen afgelopen zaterdag in Dublin de uitbreiding van de Europese Unie gevierd. De tot op de minuut geregisseerde ceremoniële bijeenkomst van in totaal niet meer dan 37 minuten vond plaats in het volledig voor het publiek afgesloten Phoenix Park bij Dublin op gewone dagen bekend als het grootste omheinde openbare park van Europa.

Voor premier Ahern, wiens land tot 1 juli het voorzitterschap van de Unie bekleedt en die deze week een waslijst aan binnenlandse politieke problemen te wachten staat, was de officiële viering van de grootste uitbreiding van de Unie uit de geschiedenis hét moment om zijn landgenoten te tonen dat er meer is dan klein politiek gekrakeel. Hij zei dat er ,,geen overtuigender bewijs is van het succes van de Europese Unie dan de uitbreiding van vandaag''. De Unie zal volgens hem nu verder bouwen aan ,,hechtere partnerschappen, een diepere eenheid, een versterkte democratie, grotere gelijkheid en nog meer welvaart en welzijn''.

De Ierse premier zei de tien nieuwkomers in de Unie ,,met trots'' te verwelkomen en herinnerde er nog eens aan dat Europa ,,verschrikkelijk heeft geleden onder de gesels van tirannie en oorlog'' die voor sommige landen tot in het laatste kwart van de twintigste eeuw hebben voortgeduurd. Ahern: ,,Uit alle vernietiging, verdeeldheid en leed hebben wij inspiratie geput om te zoeken naar een betere weg. Die betere weg heeft geleid tot de oprichting van de Europese Unie, het kader voor de vrede en de welvaart die wij thans genieten.''

Na het voordragen van een gedicht en een kort muzikaal intermezzo overhandigden 26 in Ierland wonende kinderen, oorspronkelijk afkomstig uit de verschillende lidstaten, één voor één de vlag van hun geboorteland plus die van de EU aan het staatshoofd of de regeringsleider van dat land. Zelfs bij een simpele handeling als het aannemen van een vlag wist iemand als de Franse president Jacques Chirac het verschil aan te geven tussen grandeur en geen grandeur en werd zodoende onbewust de diversiteit van de Unie nog eens aangetoond.

De staatshoofden en regeringsleiders droegen op hun beurt de dundoeken over aan cadetten van het Ierse leger, waarna onder het zingen door het filharmonisch koor van de Ierse televisie van het Alle Menschen werden Brüder uit de negende symfonie van Beethoven alle vlaggen tegelijk in top werden gehesen.

Hiermee was het ceremoniële werk voorbij en konden de regeringsleiders in het in het Phoenix Park gelegen gastenverblijf Farmleigh House van de Ierse regering back to basics. Oftewel: hoe verder met de Unie. In de talloze onderonsjes tussen de leiders en later tijdens het diner stonden twee zaken centraal: wie moet de volgende voorzitter van de Europese Commissie worden en hoe zal een eventueel compromis over de Europese grondwet er uit komen te zien.

Het was tevens het moment voor de harde kern van de circa 2.000 antiglobalisten die zich in Dublin ophielden om in actie te komen. Met als doel het Phoenix park te ,,ontprivatiseren'', trokken een paar honderd demonstranten op naar de hekken waar zij werden opgewacht door een enorme politiemacht die vervolgens eveneens kon spreken van een historische gebeurtenis. Want voor het eerst in de geschiedenis van de Ierse republiek werd een waterkanon ingezet. Een `wapen' dat speciaal voor de gelegenheid was geleend van de Britse collega's in Noord-Ierland.

    • Mark Kranenburg