Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Duitse discussie over eind bezuinigingen

In de Duitse regeringscoalitie is een discussie ontbrand over het opschorten van bezuinigingen om zo de economie een nieuwe impuls te geven.

Minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier Joschka Fischer (Groenen) zei dit weekeinde dat Duitsland met strikte bezuinigingen niet uit de economische malaise komt. ,,Alleen sparen, schrappen en kortwieken levert niet de noodzakelijke [economische] groei op'', aldus Fischer in Der Spiegel. Zijn collega van Financiën, Hans Eichel (SPD), zei vanochtend echter dat Duitsland onder geen voorwaarde afstand zal doen van het streven de overheidsfinanciën te saneren.

Een woordvoerder van bondskanselier Schröder verklaarde dat Duitsland alleen al uit verantwoordelijkheidsbesef voor toekomstige generaties aan bezuinigingen zal vasthouden. Maar hij zei ook dat een beleid van consolidatie niet succesvol kan zijn zonder dat zich economische groei voordoet. Toekomstige bezuinigingen zouden zo ingekleed moeten worden dat ze de economische groei niet afremmen.

Een aantal Duitse kranten schreef vanochtend dat de koerswijziging van de regering al een feit is. Vorige week zouden Eichel, Fischer en Schröder tijdens een vergadering in de kanselarij besloten hebben niet langer ten koste van alles het begrotingstekort te verminderen. De woordvoerder van Schröder wilde over de strekking van die vergadering niets kwijt. Eichel noemde de berichtgeving over de koerswijziging vanochtend ,,fundamenteel fout en uit de duim gezogen''.

Eind vorige week verlaagde minister van Economische Zaken Wolfgang Clement (SPD) de prognoses voor de Duitse economie. Hij rekent op een groei van slechts 1,5 procent dit jaar (was 1,7 procent) en 1,8 procent (was 2,25 procent) vorig jaar. Kanselier Schröder kondigde al eerder aan fors te investeren in onderwijs en onderzoek en daarvoor de subsidie op het bouwen van een huis te willen schrappen. Ook wil hij een deel van goudreserves van de Bundesbank gaan verkopen.