Coq au riesling

Door de Elzas loopt een wijnroute die je, al fietsend of rijdend in de auto, langs gerenommeerde wijnhuizen brengt. Elzasser wijnen zijn de laatste dertig jaar stevig ingeburgerd in het arsenaal dat drankzaken en supermarkten in Nederland te bieden hebben. Je hoeft geen vinoloog te zijn om in een restaurant een wijn te kiezen die de ober niet doet fronsen. Je leert gewoon een paar van die Elzas-termen uit het hoofd. Als aperitief of dessertwijn is muscat een veilige keus. Liefhebbers van champagne kunnen terecht bij de vergelijkbare Crémant d'Alsace. Pinot blanc voldoet bijna altijd als witte wijn bij het hoofdgerecht – vis of anderszins. Iets gewaagder zijn de Edelzwicker en de Sylvaner. Pinot gris is een aanvaardbaar compromis als de ene tafelgenoot rode wijn wil en de andere wit en er geen geld of zin is om twee flessen te laten aanrukken.

In deze opsomming ontbreekt de riesling. Veel Nederlanders denken bij die naam aan Duitsland, maar de Elzasser riesling mag er ook zijn. Coq au riesling hoort tot de klassiekers van de keuken in de Elzas.

Snijd de kip in stukken. Verhit de boter in een braadpan en bak daarin de stukken kip vijf minuten om en om bruin. Strooi er zout en peper over. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Bak die snippers mee in de braadpan, giet er de cognac bij en steek die in brand (flamberen). Schenk de riesling bij de kip. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en doe die ook in de pan. Laat alles op zacht vuur 40 minuten sudderen. Schep de stukken kip op een schaal en dek ze af met alumiumfolie. Bind de jus in de braadpan met in water glad geroerde maïzena en de crème fraîche. Of kook de jus in en meng er dan de crème fraîche door. Giet de saus over de kip.

Voor 4 personen:

1 kip

50 gram boter

zout, peper

3 sjalotjes

1 teentje knoflook

scheut cognac

4 deciliter riesling

250 gram champignons

2 deciliter crème fraîche

2 theelepels maïzena

Morgen: gegrilde tonijn.

    • Annelène van Eijndhoven