Buitenlanders weg uit Saoedi-Arabië

De diplomatieke missie van de Verenigde Staten in Saoedi-Arabië heeft haar activiteit teruggebracht tot het absoluut noodzakelijke en Amerikaanse burgers aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten. Dat gebeurde gisteren nadat vijf westerse werknemers van een ingenieursbedrijf zaterdag in de Saoedische stad Yanbu aan de Rode Zee door onbekenden werden doodgeschoten.

De vijf slachtoffers, twee Amerikanen, twee Britten en een Australiër waren werkzaam voor het Zwitsers constructiebedrijf ABB Lummus. Inwoners van Yanbu hebben gezegd dat de vijf op klaarlichte dag werden doodgeschoten door twee onbekende schutters. Een van de slachtoffers zou uit zijn kantoor zijn gehaald en achter een auto door een woonwijk in de stad zijn gesleept. Daarbij zouden de daders ook halt hebben gehouden bij een school waar zij `Allah is groot' zouden hebben geroepen. Voorts zouden zij de lokale bevolking hebben aangespoord hun huizen te verlaten om een heilige oorlog te beginnen.

Het Zwitserse bedrijf heeft gisteren besloten al zijn buitenlandse personeel, in totaal negentig mensen, te evacueren. Of de oproep van de Amerikaanse ambassade zal leiden tot het vertrek van de 35.000 Amerikanen in Saoedi-Arabië is onzeker. Sommige Amerikanen zouden niet onmiddellijk willen vertrekken, maar liever afwachten om te kijken of de rust terugkeert.

De Saoedische regering neemt de zaak hoog op en heeft gezegd hard op te zullen treden tegen terroristen. Saoedi-Arabië is het afgelopen jaar geplaagd door een serie aanslagen waarbij meer dan vijftig mensen werden gedood, onder wie negen Amerikanen.

De klopjacht op terroristen is hoofdzakelijk het gevolg van Amerikaanse druk na de aanslagen van 11 september 2001. De meeste daders van die aanslagen waren Saoediërs. Desondanks dreigen moslimextremisten de overhand te krijgen en wordt Saoedi-Arabië in toenemende mate onveilig. Bij een aanslag vorige maand werd een politiebureau in de Saoedische hoofdstad Riad getroffen. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Het was de eerste keer dat terroristen een gebouw van de overheid tot doelwit hadden gekozen.