Adzjariërs blazen de verbindingen met Georgië op

In Georgië is de ruzie tussen de rebelse regio Adzjarië en het centrale gezag in Tbilisi opnieuw geëscaleerd. De Adzjarische leider Aslan Abasjidze liet gisteren drie bruggen op de grens met Georgië opblazen. Daarop vaardigde de Georgische president Michail Saakasjvili een ultimatum uit.

Abasjidze, aldus Saakasjvili, heeft tien dagen de tijd om ,,terug te keren naar de Georgische grondwet'', duidelijk te maken dat hij de mensenrechten en de Georgische wet respecteert en begint zijn militie te ontwapenen. Als hij in gebreke blijft, wil Saakasjvili de regionale instanties in Adzjarië – zoals het parlement van de regio – ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Of het Georgische leger in dat geval ingrijpt, liet Saakasjvili in het midden; eerder heeft hij echter militair geweld tegen Abasjidze uitgesloten.

Abasjidze zei gisteren opdracht te hebben gegeven tot het opblazen van de bruggen omdat hij wilde verhinderen dat het Georgische leger zijn provincie binnen zou vallen. Dat leger houdt militaire manoeuvres even ten noorden van de grens met Adzjarië. Georgische eenheden hebben hun kamp opgeslagen op minder dan één kilometer van de grens, zo zei de Adzjarische leider in een vraaggesprek met het Russische persbureau ITAR-Tass. Daarom waren ,,vitale preventieve veiligheidsmaatregelen'' nodig. ,,Er bestaat een serieus gevaar. Militaire uitrusting en bases moeten uit het [grens]gebied worden verwijderd.'' Na het opblazen van de bruggen zijn de verbindingen tussen Georgië en Adzjarië over de weg verbroken. De spoorverbindingen zijn gisteren ook verbroken; de rails zijn door de Adzjariërs opgeblazen.

Saakasjvili ontkende dat er plannen bestaan of bestonden voor een invasie van Adzjarië. De militaire manoeuvres waren een oefening in het beschermen van de oliepijpleidingen die door Georgië worden gelegd om de olie uit Azerbajdzjan naar Turkije te vervoeren. Hij waarschuwde dat het verbreken van de verbindingen over land tot een humanitaire crisis in Adzjarië kan leiden.

Abasjidze heerst al meer dan tien jaar als een feodaal vorst over Adzjarië, een grensregio die leeft van de handel met en de smokkel op Turkije. Hij weigert al jaren de belastingsopbrengsten van de handel af te dragen en trekt zich niets aan van de regering in Tbilisi – zonder echter zo ver te gaan als de Abchaziërs en de Zuid-Osseten, die zich in de jaren negentig uit Georgië losvochten. Eerder dit jaar verscherpte de crisis tussen Adzjarië en Georgië zich al eens; toen werden de conflicten na Russische bemiddeling noh bijgelegd.