AC Milan verovert voor zeventiende keer de landstitel

Voetbalclub AC Milan heeft voor de zeventiende keer de Italiaanse landstitel veroverd. De rossoneri wonnen in San Siro de topper tegen nummer twee AS Roma met 1-0. De Oekraïner Sjevtsjenko maakte vroeg in de eerste helft de winnende treffer voor de ploeg van Ancelotti, die zijn eerste titel als coach veroverde.

Het kampioenschap van Milan, met de Nederlandse international Seedorf in de basis, werd ontsierd door rellen op de tribunes. Het duel werd in de tweede helft tweemaal stilgelegd, nadat Roma-fans het speelveld met vuurwerk hadden bestookt. Eerst ontplofte een bommetje vlakbij Milan-speler Gattuso, toen de aanhang een strafschop eiste wegens een genegeerde handsbal. Even later moest Milan-doelman Dida worden behandeld, omdat hij tweemaal was geraakt door voorwerpen die van de tribunes werden gegooid.

Milan had de scudetto in 1999 voor het laatst gewonnen. Aanvoerder Maldini en Costacurta waren er toen ook al bij. Voor het tweetal betekende het kampioenschap de zevende titel met Milan, een clubrecord. ,,Of het nu je eerste of laatste is. Elk kampioenschap is speciaal'', vond Maldini. Onderaan de ranglijst van de Serie A verrasten Lecce en Perugia met overwinningen. Lecce versloeg Inter Milaan met 2-1 en Perugia, door PSV uitgeschakeld in de UEFA Cup, won met 1-0 van Juventus.

In de Spaanse Primera Division heeft koploper Valencia, dat met 2-0 won van Betis Sevilla, verder afstand genomen van landskampioen Real Madrid. De `Koninklijke' verloor zaterdag met 2-0 van Deportivo La Coruña en staat met nog drie duels te gaan vier punten achter Valencia. Barcelona profiteerde van de nederlaag van het Madrileense sterrenensemble, dat na de uitschakeling in de Champions League nu ook in de competitie de weg kwijt is.

Na de 2-1 zege op Madrid vorige week, zag coach Rijkaard van Barcelona zijn ploeg opnieuw drie punten inlopen op de aartsrivaal. Barcelona versloeg stadgenoot Espanyol overtuigend met 4-1, onder meer door twee treffers van Saviola en één van de Nederlander Van Bronckhorst. Door de zege bleef de ploeg van Rijkaard, die een dramatische seizoenstart kende, voor de zeventiende keer op rij ongeslagen. Barcelona is Real Madrid na een indrukwekkende inhaalrace nu tot op één punt genaderd.

In de Duitse Bundesliga rolde koploper Werder Bremen HSV op met 6-0. Na twee doelpuntloze gelijke spelen zette Werder Bremen door de overwinning een belangrijke stap in de race om het landskampioenschap. Concurrent Bayern München won moeizaam van FC Köln, dat daardoor voor de derde keer in zes jaar tijd degradeert uit de Bundesliga.

Met nog drie duels te gaan volgt Bayern München de koploper op zes punten. Bovendien heeft de club uit Beieren een slechter doelsaldo. In de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op rechtstreekse deelname aan de Champions League, verspeelde VfB Stuttgart kostbare punten door een 1-1 gelijkspel tegen VfL Bochum. Stuttgart staat op vier punten van Bayern München.

Manchester United, dat speelde met een veredeld tweede elftal, verloor in de Engelse Premier League met 1-0 bij Blackburn Rovers. De sukkelende ploeg van coach Ferguson moet zich daardoor vrijwel zeker via de voorrondes een toegang verschaffen tot de Champions League. Concurrent Chelsea won immers met 4-0 van Southampton en heeft nu vier punten voorsprong op The Mancunians. De tweede plaats op de ranglijst kan Chelsea, met nog twee duels te gaan, nauwelijks mislopen.

Met twee doelpunten voor zijn Turkse club Fenerbahce was de Nederlandse international Van Hooijdonk opnieuw succesvol. Met zijn tweede treffer, de 22ste van het seizoen, bepaalde Van Hooijdonk de eindstand in het duel met Ankaragucu. Koploper Fenerbahce heeft twee punten voorsprong op Trabzonspor.