Zonder fratsen en features

Het probleem

Omdat techniek nooit stil staat, kunnen onze mobieltjes steeds meer. Ze worden ook steeds kleiner want ze moeten ook mee naar buiten, op de fiets, naar de disco en stiekem tussendoor op het werk. Je kunt er mee telefoneren, maar ook sms-jes mee verzenden en ontvangen, luisteren naar ingesproken boodschappen, veel gebruikte telefoonnummers opslaan en je kunt er zelfs geinige foto's mee maken van je partner of je collega's. Die foto's kunnen dan enkele seconden later ontvangen worden door andere partners en andere collega's.

Om al deze extra functies te kunnen gebruiken zijn keuzemenu's bedacht die zowel vernuftig zijn als ingewikkeld. Met behulp van extra toetsen loods je jezelf door het menu dat meer weg heeft van een doolhof. Halverwege heb je al geen idee meer waar je je bevindt en als je fout uitkomt is de beste oplossing om van voren af aan te beginnen.

Veel toetsjes hebben dubbelfuncties, afhankelijk van het gebruik. In plaats van een cijfer kunnen ook letters worden ingetoetst, afhankelijk van de toepassing. Er zijn toetsen waarmee je op een vraag 'ja' of 'nee' kan antwoorden, maar waarmee je ook een stap terug kunt doen in het keuzemenu of ook de telefoon (per ongeluk) uit kunt zetten. Voor veel ouderen, die behalve thuis ook elders bereikbaar willen zijn voor kinderen, kennissen of huisarts, is deze blijkbaar onomkeerbare ontwikkeling een ramp.

De minuscule toetsjes zijn nauwelijks leesbaar en bevende vingers drukken al gauw twee toetsjes tegelijk in.

De oplossing

De ouderenbond Anbo heeft inmiddels de 'Anbofoon' voorgesteld, met GPS-functie en alarmknop plus groot touch-screen met digitale foto's van vaak gebelden en tal van andere geavanceerde functies. Of ouderen al dit fraais kunnen bolwerken, valt nog te bezien. Hier wordt een andere weg bewandeld.

Omdat er alleen getelefoneerd kan worden, vervalt het keuzemenu en behoren 'scrollen' en 'bladeren' tot het verleden. Voor het aan- en uitzetten en voor het aanpassen van het geluidsvolume komen aparte schakelaars op zij- en bovenkant.

Toetsen worden helder verlicht en groter. De telefoon wordt daarmee even groot als een klassieke telefoonhoorn en kan zo minder makkelijk zoek raken in bankstel of handtas maar voor alle zekerheid zijn de zijkanten geel gemaakt. De ronde cijfertoetsen beginnen met de 0 linksboven omdat deze vaak voor interlokale en mobiele gesprekken gebruikt wordt. Overige toetsen krijgen een afwijkende vorm en kleur. Voor een betere leesbaarheid wordt de kleur van cijfers, tekst of symbolen sterk contrasterend met de achtergrond uitgevoerd.

Hoewel instructies in eigen taal het makkelijkst worden begrepen, is voor zo groot mogelijke pictogrammen gekozen. Indien gewenst kan de plus-toets voor het gebruik van extra functies - zoals verkort kiezen - later worden geactiveerd; bij voorkeur in de telefoonwinkel of door de kinderen. Nog beter: door de kleinkinderen, die dan in plaats van te sms-en, wel even moeten langskomen bij opa en oma.