`Zarqawi': geen chemisch complot

Volgens een boodschap die afkomstig zou zijn van Al-Qaedaterrorist Abu Musab al-Zarqawi was het inderdaad diens bedoeling het hoofdkwartier van de Jordaanse geheime dienst op te blazen, maar niet met chemische wapens zoals de Jordaanse autoriteiten zeggen.

,,De beschuldiging dat er een chemische bom was om duizenden mensen te doden is een zuivere leugen'', aldus naar wordt gemeld de stem van Zarqawi op een audioband die te beluisteren is op verscheidene moslim-extremistische internetsites. ,,God weet dat als wij [een chemische bom] bezaten, wij geen seconde zouden hebben geaarzeld om die te gebruiken om Israëlische steden als Eilat en Tel Aviv te treffen.''

De Jordaanse staatstelevisie zond eerder deze week de `bekentenissen' uit van een groep terroristen die zeiden in dienst van Zarqawi te hebben gewerkt aan een aantal aanslagen met chemische wapens in Amman, onder andere op het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten. De autoriteiten voegden daaraan toe dat de verdachten voldoende chemische explosieven hadden aangemaakt om 80.000 mensen te doden. Zij maakten echter niet bekend om welke chemische middelen het ging.

,,Ja, er was een complot om het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten op te blazen, dat de bron is van alle kwaad in ons huis'', aldus de stem op de band. ,,Jordanië heeft zichzelf omgevormd tot een verborgen bevoorradingsbasis voor het bezettingsleger in Irak.'' Hij voegde eraan toe dat zijn groep nog meer aanslagen in petto heeft: ,,De strijd tussen ons en de Jordaanse regering heeft zijn ups en downs. Verschrikkelijke gebeurtenissen staan u te wachten.''

Zarqawi is een Jordaniër die een terreuropleiding in Afghanistan achter de rug zou hebben. Hij is in Jordanië bij verstek ter dood veroordeeld in verband met de moord op een Amerikaanse diplomaat in Amman in 2002. Ook is hij in verband gebracht met een niet-uitgevoerd complot om bij de millenniumwisseling hotels in Amman op te blazen. De VS zeggen dat Zarqawi ook het brein is achter geweld in Irak.