Vluchten van West naar Oost

Je zou het niet verwachten van een keurige arthousefilm als Good Bye, Lenin!, maar er is digitaal meer aan vertimmerd dan aan de gemiddelde vergelijkbare Hollywoodproductie. Natuurlijk, er hoefden geen dinosauriërs of ruimteschepen door de computer geanimeerd te worden. Niet in een film die zich kort na de val van de Muur in Oost-Berlijn afspeelt. Maar regisseur Wolfgang Becker moest ontdekken dat tien jaar na dato een simpele Trabant op de Karl Marx Allee (u weet wel, zo'n pastelkleurig wagentje, model Daf) net zo moeilijk te vinden was als pakweg een Tyrannosaurus Rex op de Veluwe. Laat staan dat de Russische legerhelikopter die ze gecast hadden om een standbeeld van Lenin over de stad te laten vliegen precies deed wat ze wilden.

Good Bye, Lenin! vertelt het verhaal van een zoon die er alles aan wil doen om zijn moeder die de hele Wende in coma heeft gelegen te laten geloven dat er niets gebeurd is. Een te grote schok zou haar immers weer een hartaanval kunnen bezorgen.

Het aardige van Good Bye, Lenin! is dat de film, die vorig jaar een van de grote arthousesuccessen in Nederland was, op zoveel verschillende manieren bekeken kan worden. Als tragikomedie over Ostalgie (dat rare verlangen van voormalige Ossies naar Spreewald-augurken en Rotkäpfchen Sekt, synthetische spencers en staatstelevisie), maar ook als ontroerende moeder-zoon-film, of als bijtende satire over mediamanipulaties.

Regisseur Wolfgang Becker is afkomstig uit het productiebedrijf van Tom – wonderkind – Tykwer (de regisseur van Lola rennt). Hij vertelde tijdens het Filmfestival Berlijn, waar de film vorig jaar in première ging, dat het voor hem voor een bepaalde scène van de film heel moeilijk was geweest om beeldmateriaal te vinden van mensen die op 9 november 1999 de Muur van links naar rechts passeren. Als je naar een plattegrond kijkt, herhaalt hij ook nog eens in het overvloedige extra (alleen niet overal ondertitelde) materiaal op de dvd, dan is Oost links en West rechts. ,,Ik moest in mijn film de geschiedenis omdraaien, en dus mensen van West naar Oost laten vluchten.''

Hoe? Zie dat maar in Good Bye, Lenin! Een onweerstaanbare film over geschiedvervalsing, liegen met beelden en al die andere dingen die ze in de DDR zo goed konden.

Good Bye, Lenin!

Film ****

Extra's ****

    • Dana Linssen