Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Verkerk haalt halve finales van München

Martin Verkerk heeft de laatste vier bereikt van het ATP-toernooi in München. De 26-jarige Nederlandse tennisser versloeg gisteren in de kwartfinales de Zwitser Michel Kratochvil in twee sets: 6-3 en 7-6.

Verkerk stuit vandaag in de halve eindstrijd van het graveltoernooi op de Belg Olivier Rochus die gisteren van de Duitser Alexander Waske won in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-4. De tweede halve eindstrijd gaat tussen de Peruaan Luis Horna en de Rus Nikolai Davidenko.

Het Nederlandse servicekanon speelde op het hoogste internationale niveau nog niet eerder tegen de dertig centimeter kleinere Rochus. In de eerste ronde won Rochus van de Thai Paradorn Srichaphan en in de tweede van de Duitser Philip Kohlschreiber. Rochus is niet geplaatst in München.

De als vierde geplaatste Verkerk nam in zijn duel met Kratochvil revanche voor zijn verloren partij vorig jaar in de Davis-Cupontmoeting tegen Zwitserland. Destijds was Kratochvil in het Gelredome van Arnhem de betere tegen de nerveuze Verkerk en haalde de Zwitser met de overwinning het beslissende punt binnen.

In München waren de rollen omgekeerd. Verkerk speelde vanaf het begin geconcentreerd en sterk. In de eerste set kwam Kratochvil er nauwelijks aan te pas: 6-3. De tweede set besliste Verkerk met een indrukwekkende tiebreak die in 7-0 eindigde.

Verkerk lijkt weer op te leven nu het gravelseizoen eenmaal goed op gang is gekomen. In de Davis-Cupontmoeting tegen Spanje speelde de inwoner van Alphen aan den Rijn onlangs al een verdienstelijke partij tegen de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, maar legde hij het uiteindelijk toch af tegen de winnaar van Roland Garros. Vorige week verloor Verkerk op het gravel van Monte Carlo tegen de Kroaat Ivan Ljubicic in de tweede ronde.

In München vond Verkerk weer zijn ritme op zijn geliefde baansoort. In de eerste en de tweede ronde kende hij geen problemen met respectievelijk Joachim Johansson en Boris Pashanski en bereikte hij door de zege op Kratochvil voor de tweede keer dit jaar de halve finales van een ATP-toernooi. Eerder dit jaar moest hij in de halve eindstrijd van Sydney wegens een virusinfectie opgeven tegen de Australiër Lleyton Hewitt.

Verkerk wist één keer een ATP-toernooi op zijn naam te schrijven. Dat was het indoortoernooi van 2003 in Milaan. Verder haalde hij verleden jaar de eindstrijd op het gravel van Roland Garros in Parijs. Daar verloor Verkerk toen kansloos van Ferrero.