Velp - Laag-Soeren

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week in Gelderland.

,,In de routebeschijving staat een klaphek. Hebben we dat al gehad?''

Man kijkt verbaasd. ,,Dat heb je net zelf voor me open gehouden'', zegt hij, iets te geduldig.

,,Huh?''

Hij wijst. Vijftig meter achter me zie ik het hek. Ik kan me er niets van herinneren. Soms slurpt wandelen het denken op, met als het meezit een staat van vloeiende gedachteloosheid tot gevolg. Mechanisch bewegen, adem in, adem uit, stap stap stap. Verzinken in, versmelten met de bomen, de beekjes, het geritsel van een mereldame in een laag verdord blad. De zachte wind en de jonge zon, de wolken en het blauw schrijven samen aan hemelgedichten. Twee grauwe ganzen gakken een duet in een vijver die voor plas wil doorgaan, onder aan een waterstroom die zich een waterval denkt.

Landgoed Beekhuizen werd, lees ik, ruim twee eeuwen geleden aangelegd door een baron met herinneringen en een hoop heidegrond die best woud kon worden. Het parkbos is in tweehonderdennogwat jaren een romantisch ding geworden, het plooit zich over hoge heuvels en voorziet in rechte paden. Erg geschikt dus voor de Adventure Race die ons plotseling omstuwt: mannen en vrouwen in volle vaart. Kaart en kompas bungelen aan de halzen van deze gestrekte rendieren, ze hebben ook fietshelmen mee, op hun rug.

Wat is een Adventure Race? ,,Hardlopen, kaartlezen, mountain biken, kanoën!'', hijgt een deelneemster. Ze schept nog wat adem en draaft verder. ,,What's the use of running/ if you dont know where you're going'', citeert man. Maar dat hoort ze niet, hoor.

We kruipen de bossen uit en belanden in een open vallei, waar de hei flaneert in voldragen bruin met zachtgroene plekjes erin struiksels, beginnende dennen, berkjes.

Ineens is het druk: de Posbank, zo heet het hier. Er is vérdragend uitzicht en een parkeerplaats en een uitspanning, vandaar. Er is ook voorzien in een bronzen koningin Beatrix op de fiets. Ze draagt twee verschillende schoenen.

De Onzalige Bossen erachter zijn weer verlaten, afgezien van wat wandelaars. Toch is hier ook uitzicht: adembenemend ver kun je vooruitzien over de `koningslaan', een rechte, heuvelende, zo'n twee kilometer lange doorgang tussen twee rijen hoge beuken. Hun jonge takken als groene vaandels over de passanten uitgestoken. Hun origami-blaadjes kreukelig, pas ontvouwen uit de spitse geschubde knoppen.

Het loof maakt plaats voor naald. Bosbesstruikjes ertussen, met blozende babybessen. Op een open plek is een hommel en er vliegen al wat vlinders. Die kleine bruine, hoe heten ze ook weer. Beertje? Vosje? Nee, Zandoogje.

Ik zie de eerste blote knieën van dit jaar.

16 km. Kaarten 30, 31, 32 uit: Maarten van Rossumpad. Uitg. NIVON, 2001. Bus 43 verbindt Laag-Soeren (halte Dorpshuis) en Velp (halte Beekhuizenseweg), maandag-zaterdag 2 keer per uur, op zondag 1 keer per uur. Inl. tel. 0900 9292 of www.92929ov.nl

    • Joyce Roodnat