Vechtpartijen bij vieringen Koninginnedag

De viering van Koninginnedag is hier en daar gepaard gegaan met vechtpartijen. In verschillende steden werden arrestaties verricht.

In Rotterdam hield de politie op het Stadhuisplein en de Wilhelminapier tientallen dronken feestvierders aan. Volgens een politiewoordvoerder ging het om mensen die met te veel drank op anderen lastig vielen.

De politie sloot het Stadhuisplein tijdelijk af om raddraaiers uit de feestende menigte te plukken. Hoeveel mensen van het plein mee moesten naar het bureau was vannacht nog onbekend, maar de woordvoerder schatte tussen de dertig en veertig.

Bij het feest Koninginnedance op de Wilhelminapier in Rotterdam hield de politie zes vechtersbazen aan. Een groep van vijftig jongeren viel beveiligingspersoneel lastig. De politie besloot de mobiele eenheid in te zetten. Verder verliep het evenement met bekende deejays en naar schatting 7.000 bezoekers zonder incidenten.

In Breda raakten aan het begin van de avond zestien mensen gewond bij schermutselingen tussen twee groepen Koninginnedagvierders. Negen mensen moesten met de ambulance naar het ziekenhuis. De partijen gingen elkaar te lijf met meubilair en glaswerk. Wat de aanleiding van de vechtpartij is geweest is niet helemaal duidelijk, volgens de politie. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

In Zwolle onstond rond half negen op de Melkmarkt en de daarachter gelegen Voorstraat een massale vechtpartij. Er werden 35 betrokkenen aangehouden. De arrestanten zaten gisteravond nog vast op het bureau. Over gewonden was gisteravond nog niets bekend, aldus een woordvoerder van de politie. Evenmin was nog duidelijk wat de oorzaak van de vechtpartij was.

Amsterdam beleefde een drukke, maar rustige Koninginnedag. Volgens de schattingen van de politie kwamen er op de viering in de hoofdstad zo'n 500.000 mensen af. Dat is 150.000 meer dan vorig jaar. Toen zagen veel mensen af van een bezoek aan Amsterdam vanwege het slechte weer.