Van musical naar bijstand?

Mijn dochter, zangeres, wordt deze maand vijftig jaar. De afgelopen tweeënhalf jaar speelde ze een rol in een musical, maar die is gestopt. Zij ontvangt nu een WW-uitkering en probeert weer aan het werk te komen, maar dat is niet eenvoudig in haar vak. Lukt dat niet bijtijds, dan dreigt de bijstand. Het probleem is echter dat ze nogal wat spaargeld bezit, boven het door de bijstand vrijgestelde bedrag van minimaal 5.065 euro. Kan ze dit geld veiligstellen (en toch bijstand ontvangen) door een koopsompolis te kopen, die op haar 65ste uitkeert?

(G. R.)

Nee, dat kan niet, want dan kan iedereen die tegen de bijstand aanzit zijn vermogen wegsluizen, bijvoorbeeld door het weg te schenken, om zo sneller aan een uitkering te komen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) controleert dat allemaal. Ook met terugwerkende kracht. Heeft uw dochter een partner met wie ze samenwoont, of iets vergelijkbaars, dan vermindert dat haar kans op bijstand.

    • Adriaan Hiele