V-raad: VN-macht naar Haïti

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren ingestemd met een VN-missie in Haïti. Achtduizend militairen en politiemannen moeten daar, samen met deskundigen op het gebied van de rechten van de mens, meewerken aan de stabilisering van het land.

De VN-missie gaat op 1 juni van start voor een voorlopige periode van een half jaar, maar de Veiligheidsraad houdt er al rekening mee dat die periode zal worden verlengd. Daarmee komt de raad secretaris-generaal van de VN Kofi Annan tegemoet. Hij heeft gezegd dat alleen een inspanning op lange termijn van Haïti ,,een functionerende democratie'' kan maken. Volgens de VN-resolutie gaan er 6.700 soldaten en 1.622 politiemannen naar Haïti. Ze vervangen er de 3.600 man sterke door de VS geleide strijdmacht die naar Haïti werd gestuurd nadat in februari president Aristide was verdreven.

Volgens de resolutie van de Veiligheidsraad houdt de situatie in Haïti nog steeds ,,een bedreiging van de internationale vrede en de veiligheid in de regio'' in. De VN-troepen krijgen een mandaat mee dat hen in staat stelt geweld te gebruiken als dat nodig zou zijn. Ze moeten, met de internationale politiemacht, de huidige overgangsregering bijstaan. De politiemacht krijgt onder meer tot taak de Haïtiaanse politie ,,te herstructureren en te hervormen'' en te helpen ,,alle gewapende groepen'' te ontwapenen.