Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Ultimatum van Pakistan geen succes

Een Pakistaans ultimatum om zich massaal over te geven is gisteren verstreken zonder dat ook maar één strijder van de Talibaan en Al-Qaeda daaraan gehoor heeft gegeven.

Het Pakistaanse leger is in het onherbergzame Pathaanse stammengebied op de grens met Afghanistan al bijna twee maanden op jacht naar milities van de Talibaan en buitenlandse leden van het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda.

In maart van dit jaar vielen bij gevechten in de buurt van de stad Wana, in Zuid-Waziristan, naar schatting meer dan honderdtwintig doden. Daarna luwde de strijd omdat Pakistan lokale stamleiders de kans wilde geven te bemiddelen en vreedzame overgave van de Talibaan en Al-Qaeda te bewerkstelligen.

Gisteren liep het ultimatum van de Pakistaanse legerleiding af, zonder het gewenste resultaat. Dat betekent evenwel niet dat het leger nu onmiddellijk een hernieuwd offensief in het grensgebied met Afghanistan zal lanceren, zei een militaire woordvoerder gisteren. ,,Het lanceren van de (militaire) opreratie staat los van het ultimatum'', zei hij. Ook inwoners van de stad Wana meldden gisteren dat alles rustig was, en dat niets duidde op verhoogde militaire activiteit.

In de afgelopen weken werd gesproken over de aanwezigheid van mogelijk honderden Pakistaanse, Afghaanse, Arabische en andere buitenlandse strijders in het betreffende grensgebied. Maar van hen is de laatste dagen niets meer vernomen.

Ondanks het uitblijven van concrete resultaten blijven de Verenigde Staten hoog opgeven van de Pakistaanse medewerking in de strijd tegen het internationale terrorisme. In het jaarlijks verslag over `Patronen van het wereldwijde terrorisme' noemt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Pakistan opnieuw ,,een van de belangrijkste bondgenoten'' in de jacht op terroristen die vanuit Afghanistan een veilig heenkomen zoeken in het Pakistaanse grensgebied. Volgens het Amerikaanse ministerie is sprake van een nauwe samenwerking tussen het Pakistaanse leger en inlichtingendiensten en de Verenigde Staten bij het opsporen van verdachten in Pakistan en in het buitenland.

De Afghaanse regering van president Hamid Karzai heeft herhaaldelijk geklaagd over het ongehinderd uitwijken van strijders van de Talibaan en Al-Qaeda naar Pakistan. Militair gezien vormen ze geen bedreiging, maar door hun gerichte aanvallen frusteren ze de wederopbouw in Afghanistan. Gisteren nog werd bekend dat bij twee verschillende aanvallen in het zuiden acht Afghaanse soldaten werden gedood. Zes van hen werden op hun bromfietsen doodgeschoten toen ze op patrouille waren.

Volgens een woordvoerder van de provinciegouverneur in de Afghaanse stad Kandahar zitten de Talibaan achter de aanvallen. ,,We weten dat dit het werk is van de Talibaan en we proberen ze te arresteren'', aldus de woordvoerder.