TV-zender leest dodenlijst Amerikaanse soldaten voor

Een van de grootste Amerikaanse televisiestations gaat een programma wijden aan het voordragen van de namen en het vertonen van de portretten van de meer dan zevenhonderd Amerikaanse militairen die sinds het begin van de oorlog in Irak zijn omgekomen.

Het plan, dat afkomstig is van televisiejournalist Ted Koppel van het actualiteitenprogramma Nightline van de zender ABC, zou in totaal veertig minuten in beslag nemen en is, aldus Koppel, bedoeld als een eerbetoon aan de omgekomen Amerikanen in Irak.

Maar ten minste acht zusterstations van ABC zullen het programma niet overnemen omdat zij het ongepast vinden. Volgens het grootste Amerikaanse televisiebedrijf, Sinclair Broadcast Group, is de speciale uitzending een politiek pleidooi voor terugtrekking uit Irak. Het voornemen om het programma komende avond uit te zenden lijkt niet toevallig. Morgen is het een jaar geleden dat de Amerikaanse president Bush de gevechtsfase van de oorlog in Irak beëindigd verklaarde.

Uit een recent opinieonderzoek van The New York Times en televisiestation CBS blijkt dat de Amerikaanse steun voor de oorlog verder is afgenomen. Volgens die peiling gelooft 47 procent van de Amerikanen in betrokkenheid van hun land in Irak. In december was dat nog 63 procent. Nog maar eenderde van de respondenten vindt dat het verlies van Amerikaanse levens opweegt tegen de Amerikaanse doelstellingen voor Irak.

De maand april, met ten minste 120 Amerikaanse doden, is tot dusver de bloedigste maand gebleken sinds het begin van de oorlog.