Turnster Harmes plaatst zich voor Spelen

Turnster Suzanne Harmes heeft zich gisteravond geplaatst voor de Olympische Spelen in Athene. Zij toonde vormbehoud door in de landenwedstrijd bij de Europese kampioenschappen in de Amsterdamse RAI als vierde te eindigen op vloer en achtste op balk. Voor de andere olympische plaats waar Nederland recht op heeft, komt na gisteren alleen Loes Linders nog in aanmerking. Zij was de enige Nederlandse die zich wist te plaatsen voor de meerkampfinale.

De opluchting bij Harmes was groot, omdat zij anderhalve week voor de titelstrijd haar linkerarm dusdanig ernstig had geblesseerd dat het lange tijd onzeker was of zij `Amsterdam' zou halen. Intensieve behandeling van de bondsmedici Liesbeth Lim en Martijn Nijkamp en de fysiotherapeut Cees van der Linden van de voetbalvereniging NEC voorkwam dat Harmes haar enige kans op deelname aan de Olympische Spelen zou mislopen.

Uiteindelijk verliep de revalidatie dermate snel, dat Harmes met relatief weinig risico's aan de EK kon deelnemen. Ze besloot zelfs op drie toestellen uit te komen, waar ze zich had kunnen beperken tot een vloeroefening. Op dat onderdeel volstond voor haar een plaats bij de beste zestien voor uitzending naar de Spelen, omdat zij bij de wereldkampioenschappen in Anaheim vorig jaar met een zesde plaats een nominatie had afgedwongen. Op alle andere toestellen was voor olympische kwalificatie voor zowel Harmes als de andere Nederlandse turnsters een plaats bij de beste acht vereist.

Volgens Boris Orlov, de trainer van Harmes bij de Nijmeegse club De Hazenkamp, was bewust gekozen voor drie toestellen. ,,Het was medisch verantwoord en voor haar goed om in de wedstrijdsfeer te komen. Achteraf een juiste beslissing, want met een minimum aan risico's heeft ze een maximaal resultaat behaald'', aldus de voormalige Rus, die met een brede grijns voor zijn doen uitbundig op het resultaat reageerde.

Gelet op haar blessure zou het voor Harmes een overweging geweest kunnen zijn om morgen af te zien van de twee toestelfinales – balk en vloer waarvoor ze zich heeft geplaatst. Maar daar wil noch de turnster noch Orlov van weten. De trainer: ,,Een Europees kampioenschap is een grote wedstrijd waarvoor je niet zo maar een finale laat lopen. Haar olympische kwalificatie is het resultaat van haar goede prestaties bij de EK; dat moet gerespecteerd worden.''

Waar Harmes slaagde, faalde gisteren Linders van Heerenveen. Zij maakt een misrekening op de balk haar beste toestel door met een pasje achteruit bijna in het luchtledige te stappen. Zij kon net haar evenwicht bewaren, maar was te veel van slag om de daaropvolgende salto naar behoren duit te voeren. Linders viel van de balk en verspeelde in twee acties een halve punt. Daarmee liep ze een finaleplaats én kwalificatie voor de Olympische Spelen mis.

Als enige van de Nederlandse ploeg krijgt Linders vandaag een herkansing voor `Athene'. Zij plaatste zich als twaalfde voor de meerkampfinale, waar een plaats bij de beste acht haar alsnog een plaats in de olympische ploeg oplevert. Een tweede mogelijkheid voor Linders is door vanmiddag op een van de vier toestellen een score te halen die in de landenwedstrijd van gisteren goed zou zijn geweest voor een plaats bij de topacht. In dat geval mag zij Harmes vergezellen bij de Spelen.

Grote verliezer in de strijd om olympische tickets was Laura van Leeuwen en met haar voormalig bondscoach Frank Louter. Van Leeuwen had kwalificatie voor de Spelen willen afdwingen op de brug, het toestel waarvoor zij als een specialiste geldt. Maar haar oefening ging volledig de mist in. Met 9.012 punten werd ze redelijk beloond, maar met de negentiende plaats was ze ver van Athene verwijderd. Daarmee staat vast dat Louter, de man achter de grote successen van Verona van de Leur en de Nederlandse ploeg bij de WK in 2001 en de EK in 2002, niet als trainer bij de Olympische Spelen zal zijn. Dat is een deceptie voor de gedreven coach, die een jaar geleden nog veronderstelde als bondscoach van een Nederlands team in Athene aanwezig te zijn.

De Europese titel in de landenwedstrijd werd gewonnen door Roemenië voor het opmerkelijk sterke Oekraïne. Rusland werd derde, omdat de jonge Anna Pavlova op balk en brug grote fouten maakte. Daar kon zelfs de ster van de EK, Svetlana Khorhina, met een vrijwel vlekkeloze reeks geen verandering in brengen.

De Roemenen moesten lang wachten voor zij zich van de titel verzekerd wisten, omdat zij in ochtenduren hadden moeten turnen. Dat was een gevolg van hun absentie met een landenploeg, twee jaar geleden bij de EK in Patras. Maar de turnopleiding in Roemenië voorkomt dat het land uit de top wegvalt. Inmiddels zijn er weer dermate veel goede turnsters dat bondscoach Octavio Belu het zich kon permitteren om de toppers Ban en Munteanu thuis te laten. ,,Om hen met het oog op de Olympische Spelen niet te veel te belasten. Het bood mij de kans om nieuweling Sofronie een kans te geven.''

En hoe, want het kleine meisje plaatste zich in Amsterdam achter Khorkina als tweede voor de meerkampfinale.

    • Henk Stouwdam