Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de miljoenen Roma's die in de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie in bittere armoede leven en overal worden gediscrimineerd. Ned.2, 18.20-19.10u.

Lijn 25. Vijfde aflevering van een serie over uitbreiding van de EU. Standplaats van de NOS-Europabuis is Ljubljana in Slovenië.

Onderwerpen zijn het feest van de EU-uitbreiding en de rol van de kleine landen versus de grote landen. Gast is Laszlo Maracz,

hoofdredacteur van Ablak, een

tijdschrift over Centraal Europa en de Balkan dat in Nederland wordt uitgegeven. Ned.2, 19.25-20.00u.

Nova. Reportage uit Warschau over de uitbreiding van de EU. Verder aandacht voor de vraag of Churchill niet als oorlogsmisdadiger moet worden gezien. Hij was immers verantwoordelijk voor de bombardementen op Duitsland waarbij zeker 600.000 Duitse burgers werden gedood.

Ned.3, 22.33-23.03u.

AMUSEMENT/DISCUSSIE

Talking movies. Filmmagazine met recent verschenen films. BBC2, 16.00-16.25u.

Dit was het nieuws. Satirisch en humoristisch commentaar op het nieuws. Nieuwe serie afleveringen, deze keer met als gasten de schrijver Abdelkader Benali en zanger Rick de Leeuw van de Tröckener Kecks. Ned.2, 21.57-22.45u.

Nachtwacht: We zijn nog niet klaar voor Europa. Discussie tussen Yvan Vanden Berghe, hoogleraar internationale politiek, die pessimistisch is over de uitbreiding naar het Oosten, tegenover de optimisten Groen!-Europarlementslid Bart Staes en de Nederlandse journaliste Irene van der Linde. Canvas 22.40-23.30u.

Have I got news for you. Satirische nieuwsquiz, die als voorbeeld heeft gediend voor Dit is het nieuws. Ondertiteling via BBC-teletekst 888. BBC2, 23.30-0.00u.

KUNST/MUZIEK

Private life of a masterpiece. Over het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh. BBC2, 21.10-22.00u.

Beautiful night. Concert vanuit Belfast met veel Ierse artiesten als Westlife, Ronan Keating, Bob Geldof en Divine comedy. BBC1, 23.00-1.00u.

FILM

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende filmfantasie, geproduceerd door Steven Spielberg, over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd terugreist naar de jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Net5, 18.50-21.00u., met reclame.

The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Monumentale sage van een maffia-familie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando. Veronica, 22.25-1.35u., onderbroken door reclame.

Cloaca (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2003, Nederland). Grimmige verfilming van toneelstuk over vier veertigers, oude studievrienden, die door omstandigheden op elkaar worden teruggeworpen. Taal en spitsvondigheid zijn de wapens, de hoofdrolspelers zijn heel goed met taal, pauzes, timing en het aanbrengen van dubbele bodems. Ned.3, 22.55-0.30u.

La vita è bella (Roberto Benigni, 1997, Italië). Tragikomedie over illusies als levensnoodzaak. Een joodse vader en zoon overleven samen Auschwitz door te pretenderen dat de holocaust maar een spelletje is. Ned.1, 23.07-1.00u.

Tin Men (Barry Levinson, 1987, VS). Dialogen vormen voornaamste attractie van charmante komedie over een uit de hand lopende vete tussen Richard Dreyfuss en Danny DeVito, twee doorgewinterde verkopers van aluminium raam- en deurkozijnen in het Baltimore van 1959. BBC2, 24.00-1.45u.

Something Wild (Jonathan Demme, 1986, VS). Verrassend scenario is niet enige troef van meesterlijk geregisseerde komische thriller. Keurige belastingadviseur Jeff Daniels wordt tegen wil en dank door woeste meid Melanie Griffith meegesleurd op een asfaltreis door de V.S. in een roes van erotiek, kleine misdaad en onverwachte leugenachtigheid. BBC1, 1.00-2.55u.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over de vraag of boeken, zoals het inmiddels beruchte De weg van de moslim verboden moeten kunnen worden. Verder Conny Braam over het derde deel van haar romantrilogie Het schandaal dat gebaseerd is op twee onopgehelderde praktijken van de illegaliteit in de naoorlogse jaren. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Dichter Jean Pierre Rawie debuteerde 25 jaar geleden met de bundel Het meisje en de dood. Ter gelegenheid van dit jubileum komen zijn Verzamelde Verzen nu uit. Verder jeugdboekenschrijver Sjoerd Kuyper over recensenten en professoren die jeugdboeken langs de literaire meetlat leggen en bespreekt zanger en documenrtairemaker Jan Eilander de Oostduitse film Schultze gets the blues. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de Kaap-Verdiaanse zangeres Suzanna Lubrano die op 4-jarige leeftijd samen met haar ouders naar Rotterdam kwam. Zij is waanzinnig populair in Afrika met haar muziek; een mix van zouk en r&b. Samen met Julio Iglesias trad zij op voor de president van Angola. Radio 1, 0.04-1.00u.

NRC OP TV

Lezen etcetera. In het literatuur en cultuurprogramma dat de Amsterdamse regionale zender AT5 samen met NRC Handelsblad presenteert o.a. de oud-correspondenten Renée Postma (Midden-Europa) en Yaël Vinckx (voormalig Joegoslavië) over de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de Europese Unie. Verder Christine Otten die een roman schreef over The Last Poets, de oervaders van de hiphopmuziek.