Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEIT

Buitenhof. Gesprek van een uur met minister-president Jan Peter Balkenende over o.a. het voorzitterschao van de Europese Unie, verantwoordelijkheid, imago en beleid. Ned.3, 12.10-13.03u.

DOCUMENTAIRE

Im Rhytmus der Stille. Duitse film over de dove Sarah Neef die al vanaf haar vierde aan ballet doet. Ze speelt piano en fluit en spreekt vijf talen. Dit portret laat een jonge vrouw zien die door haar enorme doorzettingsvermogen een droom tot werkelijkheid heeft gemaakt. Ned.3, 14.03-15.03u.

Tegenlicht: Uit naam van het volk. Eerste deel van een serie en een webspecial over het exportproduct van het vrije Westen: de democratie. In Afghanistan en Irak is duidelijk geworden dat een militaire overwinning alleen niet voldoende is voor het opbouwen van een democratische staat. Op 30 juni krijgt het Iraakse volk de soevereiniteit terug. Ned.3, 20.57-22.00u.

De Tokkies. Portret van de Amsterdamse familie Tokkie-Ruijmgaart die vorig jaar augustus in het nieuws kwam na een ware veldslag met de buren waarbij gebruik werd gemaakt van wapens en brandbommen. De familie zou de meest asociale familie van Nederland zijn. Als gevolg van de totaal uit de hand gelopen ruzie werden de Tokkies gedwongen te verhuizen. SBS6, 21.00-22.00u.

Marco Borsato: Bestemming Afghanistan. War Child-ambassadeur en zanger Marco Borsato ging naar Afghanistan waar een hele generatie kinderen is opgegroeid met geweld en onderdrukking. Hij reisde door het land en onderzocht de situatie van de kinderen. RTL4, 22.30-23.30u.

Waar is de paarse tuinbroek? Zoektocht naar wat er over is van het gedreven feminisme uit de jaren zestig en zeventig. De vrouwen van toen liepen in wijde broeken en truien, paarse overalls en tuinbroeken en weigerden zich te ontharen, droegen geen bh's en hoge hakken. Ned.3, 22.45-23.25u.

KUNST

Vrije Geluiden: Maria Callas. Over Maria Callas en de rol van Tosca in de opera van Puccini die zij in 1964 vertolkte. In de opera en haar levensverhaal lopen parallellen. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close up: Pierre Bokma speelt. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.23-19.23u.

R.A.M.: Reality games. Computerspellen zijn geen spelletjes meer. Producenten investeren miljoenen in de ontwikkeling en de opbrengsten overstijgen die van Hollywood. Gesprekken met deskundigen in de V.S. en in Libanon waar Hezbollah het computerspel heeft ontdekt als propagandistisch wapen in de strijd tegen Israël. Ook aandacht voor de maandag j.l. overleden Amerikaanse cultschrijver Hubert Selby jr. Ned.3, 19.35-20.57u.

FILM

Ace Ventura: When Nature Calls (Steve Oedekerk, 1995, VS). Tweede klucht met de tomeloze Jim Carrey als dierendetective. In Afrika moet hij een witte vleermuis opsporen. Veel poep- en piesgrappen voor 8-jarigen. Veronica, 18.55-20.30u., met reclame.

The Rock (Michael Bay, 1996, VS). High-budget-actiethriller ondermijnt zichzelf met droogkomische grollen. Medische-wapensexpert Nicolas Cage en het doorgewinterde ontsnappingstalent Sean Connery moeten doordringen tot het voormalige gevangeniseiland Alcatraz teneinde enkele gifgasraketten uit te schakelen die San Francisco bedreigen. Veronica, 20.30-22.55u., met reclame.

Duel at Diablo (Ralph Nelson, 1966, VS). James Garner en Sidney Poiter vechten in degelijke, harde western zij aan zij tegen de Apaches. Ook met Dennis Weaver. BBC2, 0.00-1.40u.

The Disorderly Orderly (Frank Tashlin, 1964, VS). Vehikel voor Jerry Lewis vertoont nogal wat sentimentaliteiten. In een hospitaal lijdt Lewis mee met de patiënten. Maandag, SBS6, 12.50-14.25u., onderbroken door reclame.

Les apprentis (Pierre Salvadori, 1995, Fr.). Lichtvoetige en ongedwongen collectie komische vignetten over twee Parijse losers. François Cluzet is een gefrustreerde toneelschrijver die chronisch treurt om een verloren liefde, Guillaume Depardieu is een nietsnut uit principe. Ze slepen zich voort in hun inertie, hun gebrek aan ambitie en hun sporadische geneugten. Maandag, TV5, 14.30-16.00u.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Debat over de rol van de Amerikanen in Irak en de kansen voor wederopbouw. Tevens een reportage over uitgeprocedeerde asielzoekers en de vraag waarom de één mag blijven en de ander weg moet. Radio 1, 7.07-8.00u.

Radio 1-journaal. Discussie over de positie van de linkse partijen en Nederland met Tiny Kox (SP), Jet Bussemaker (PvdA), Kees Vendrik (GroenLinks) en Dick Pels (socioloog en publicist). Verder het EK turnen in de RAI in Amsterdam en de gevaren van turnen. Ook een gesprek met docent en homoseksueel Peter van Maaren over zijn boek Mijn meester is een homo. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Gesprek met de Amsterdamse sopraan Charlotte Margiono die wel wordt beschouwd als één van de grootste Mozart-vertolksters van deze tijd. Deze week is zij voor het eerst te zien in Die Walküre van Richard Wagner bij De Nederlandse Opera. Verder Eli Asser over zijn boek Alles is meegenomen en schrijver Hans Renders over het Biografie-instituut dat in Groningen komt en zijn boek Gevaarlijk drukwerk. Radio 1, 19.04-20.00u.

Na 50 jaar antwoord. Over de ontmoeting tussen Sedje Hémon en Teun Mulder nadat hij haar brief uit 1952 in 2000 bij het opruimen van zijn vaders huis in Canada had gevonden. Sedje Hémon (1923) wilde weten waar de huisraad was gebleven van haar joodse oom en tante die in de oorlog werden weggevoerd en vermoord. Hij zoekt haar op om bevestigd te krijgen dat zijn ouders fout waren geweest. Radio 1, 21.04-22.00u.