Succes hier, ongelukje daar

Unilever, ABN Amro, DSM, Shell. De cijfers van grote bedrijven zorgden deze week voor grote koersuitslagen op het Damrak.

Beleggingsfondsen bedonderen u soms, maar wie dat zijn kunnen we niet zeggen.

De aandeelhouder die deze week uit evenwicht raakte door de noodsignalen van de toezichthouder op de financiële markten kon weer wat grip vinden bij de bedrijven die met kwartaalcijfers kwamen.

Zo bleek de Weg naar Groei die Unilever een paar jaar geleden onder bestuursvoorzitter Antony Burgmans insloeg weer ietsje minder steil te zijn dan verwacht. Unilever besloot om sterk te saneren in het aantal merken. Weg Royco, weg Brio, weg Bona, weg All. Alleen de sterkste merken overleefden. Het concern bespaarde zo kosten en bracht de schuld naar beneden. Maar met de groei – het hart van Unilevers strategie – wil het maar niet lukken. De doelstelling om de omzet van topmerken jaarlijks met 5 tot 6 procent te verhogen is eerder dit jaar vervangen door een bescheidener bandbreedte: 3 tot 5 procent. En ook die lat is nog te hoog voor het was- en voedingsmiddelenconcern. Woensdag presenteerde Unilever een omzetgroei van 1,3 procent over het eerste kwartaal, een `magere prestatie' volgens effectenbank Oyens & van Eeghen, `zwakke resultaten' volgens de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De koers van Unilever ging op de dag van de presentatie met 7 procent onderuit. Voor de mislukte groeistrategie wordt het bedrijf gestraft op de beurs (zie grafiek). Diverse analisten gaven het aandeel Unilever deze week een verkoopadvies. Unilevers meerjarenplan Weg naar Groei zal dit jaar aflopen. Daarna zal `vitaliteit' centraal staan.

ABN Amro presenteerde op woensdag 35 procent winststijging, mede doordat besloten werd minder geld opzij te zetten voor dubieuze debiteuren. Dat wordt in de financiële wereld als een teken van kracht gezien. Maar, o wee, als de stroppen straks toch groter dan verwacht uitvallen. DSM kwam eveneens met cijfers die beter waren dan verwacht. Nog wat zonnige verwachtingen erbij van bestuursvoorzitter Peter Elverding waren voldoende voor een spurt op de beurs. Het aandeel DSM schoot woensdag met 8 procent omhoog.

De Vereniging van Effectenbezitters verzocht toezichthouder AFM om in te grijpen bij het biedingsproces rond KLM. Tevergeefs. De VEB stapte hierop naar de rechter om KLM te dwingen de biedingstermijn waarop beleggers hun aandelen kunnen aanmelden te verlengen. Ook tevergeefs. De voorzieningenrechter vond dit niet nodig. Ook hoeft de luchtvaartmaatschappij geen voorlopige jaarcijfers te publiceren. De jaarcijfers komen gewoon op 6 mei, vlak nadat de periode is gesloten waarin beleggers hun stukken voor aandelen Air France kunnen inruilen. KLM was na de uitspraak donderdag een van de grootste dalers op de beurs. Het aandeel verloor een kleine 3 procent. De VEB adviseert de KLM-aandeelhouders voorlopig om niet in te gaan op het bod van Air France.

Geduld was ook van belang bij ING's jaarvergadering in Scheveningen. De aandeelhouders werden geacht meer dan zes uur op de stoeltjes te zitten waarop de naam van concurrent Fortis prijkte. Naast de omstreden verhoging van de beloning van de top was er ook nieuws dat de aandeelhouders geld oplevert: het geslaagde dollarbeleid van financieel bestuurder Cees Maas. De afgelopen twee jaar beschermde ING de in de toekomst te verwachten winst tegen een daling van de Amerikaanse dollar. Verzekeraar Aegon kan erover meepraten wat er gebeurt als dat niet gedaan is. Net als ING behaalt Aegon een groot deel van de winst in Amerika. Aegon liep de afgelopen twee jaar honderden miljoenen euro's schade op door de dollarwinst niet af te dekken. Cees Maas deed dat wel in juni 2002. Op de derivatenmarkt werd de te verwachten winst van ING over twee jaar in Amerikaanse dollars als het ware verkocht. Dat gebeurde toen de euro 0,92 dollarcent waard was. Maas dekte voor 2,5 miljard dollar winst af. Kosten: 22 miljoen euro. Maar omdat de dollar terugviel naar 1,28 tegenover de euro is het ,,een hele winstgevende zaak'' geweest. Volgens Maas dekt ING haar winst af ,,omdat we een duidelijke visie op de dollar hebben''. De vraag is of een bedrijf dat niet afdekt net zo goed een visie heeft: namelijk die op een dollarstijging. De laatste maanden zit Aegon wat dat betreft weer goed.

ING bleef – noodgedwongen – bij haar nieuwe dividendbeleid. Om het incasseringsvermogen te verhogen geeft ING voor iedere euro dividend een equivalent aan nieuwe aandelen ING uit. Per saldo keert het concern nul komma nul van zijn winst uit. Is het geen tijd om aandelen in te kopen, vroeg de VEB. ,,Dat overwegen we niet'', zei Maas. ,,Daar moet je overreserves voor hebben en die hebben we niet.''

Koninklijke Shell heeft daar geen last van. Er mag discussie bestaan over de gas- en oliereserves van het concern, de financiële reserves van de energiereus zijn overweldigend en onomstreden. Daarom kondigde het concern donderdag tegelijk met meevallende kwartaalcijfers een aandeleninkoopprogramma van 2 miljard dollar aan. Beleggers houden van schaarste. Het aandeel Koninklijke Olie was donderdag een uitblinker op de beurs.

    • Jeroen Wester