Steun PvdA voor Irak `onnodig'

Minister Kamp (Defensie, VVD) wil een eventuele verlenging van de missie in Irak niet laten afhangen van instemming van de oppositiepartij PvdA. Dat heeft Kamp gisteren onder meer tegenover het ANP laten weten.

Tot dusver is het parlementair gebruik dat gestreefd wordt naar het vinden van een zo breed mogelijke consensus voor het uitsturen van Nederlandse militairen. Volgens Kamp zou het mooi zijn als de drie grote partijen, dus ook de PvdA, met de uiteindelijke beslissing instemmen, zo zei Kamp, ,,maar het besluit wordt niet in de fractiekamer van de PvdA bepaald''.

De PvdA lijkt zich tegen een verlenging te gaan verzetten. Zo zei het PvdA-Kamerlid Koenders onlangs: ,,Wat ons betreft gaan we op 1 juli weg. Alleen als er een radicale koerswijziging komt, is er met ons te praten. Anders niet.''

Minister Kamp bracht gisteren een kort bezoek aan het Nederlandse detachement in de zuidelijke provincie Al-Muthanna. In principe, zo liet Kamp weten, moeten de Nederlandse militairen zo snel mogelijk weg uit Irak. Voorwaarde is echter wel dat er in de provincie een stabiele situatie is. Of daar nu in Zuid-Irak sprake van is, wilde de minister niet zeggen. Het kabinet beslist binnenkort of het de Nederlandse missie van ruim 1.200 militairen na 1 juli wil verlengen. De afgelopen weken hebben in navolging van Spanje Honduras en de Dominicaanse Republiek hun bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak beëindigd.

In de nacht voor het bezoek van de minister werd opnieuw een mortierbeschieting op een Nederlands kamp uitgevoerd, dit keer bij Ar Ramyatha. Deze aanval kwam nadat er ook mortiergranaten afgevuurd waren op het Nederlandse hoofdkwartier in As Samawah. Deze aanvallen, zo verklaarde minister Kamp, passen nog in het `dreigingsbeeld' zoals dat voorafgaand aan de missie werd geschetst.