Servië streeft naar autonomie in vijf gebieden Kosovo

Het Servische parlement heeft gisteren een plan van premier Vojislav Koštunica om de Servische minderheid in Kosovo autonomie te geven goedgekeurd. Volgens het parlement moet dit plan de veiligheid van de Serviërs in de door de VN bestuurde Servische provincie waarborgen. Volgens Koštunica zijn de VN en de NAVO er slechts in geslaagd de Albanese meerderheid dichter bij haar doel van onafhankelijkheid en etnische zuivering te brengen. Hij stelt voor de Serviërs in vijf gebieden in Kosovo zelfbestuur te geven, met een eigen politie. Het gaat om Priština in Centraal-Kosovo, gebied rond Mitrovica in het noorden, rond Gnjilane in het oosten, rond de berg Sar in het zuidoosten en in Metohia in het zuidwesten. De premier erkende dat zijn plan alleen kan worden uitgevoerd met steun van de internationale gemeenschap. Die ziet echter geen enkel heil in de opdeling van Kosovo.