`Probleem van Falluja niet voorbij'

Amerikaanse generaals hebben gewaarschuwd dat de problemen in Falluja nog geenszins voorbij zijn nu er een voorlopig akkoord bestaat over een terugtrekking van de Amerikanen en een afspraak dat de orde in de stad gehandhaafd gaat worden door een Iraakse eenheid.

Brigadegeneraal Mark Kimmitt zei gisteren dat Amerikaanse mariniers in de stad zullen blijven en dat de Iraakse militairen met de Amerikanen zullen samenwerken. ,,Elke suggestie dat we de verantwoordelijkheid overdragen of dat we ons terugtrekken is absoluut vals'', aldus de generaal. Hij sprak van ,,een herpositionering'' van de Amerikanen, in plaats van een terugtrekking. De nieuwe Iraakse strijdmacht zal bovendien ,,volledig geïntegreerd'' worden met de Amerikaanse mariniers.

Ook generaal John Abizaid, opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Golf, waarschuwde tegen te hoog gespannen verwachtingen over het voorlopige akkoord, dat voorziet in de inzet van een Falluja Beschermingsleger (FPA), een uit elfhonderd man bestaande Iraakse eenheid onder commando van een hoge officier van Saddam Husseins Republikeinse Garde. De inzet van die eenheid zou de Amerikanen in staat stellen zich uit de stad terug te trekken, al zouden ze wel rond de stad aanwezig blijven. Volgens Abizaid is ,,een grote veldslag'' om de rebelse stad ,,misschien onvermijdelijk''. Het akkoord bestempelde hij als ,,een mogelijke doorbraak''. Het gaat volgens de generaal om ,,een stap-voor-stap-poging'' die neerkomt op ,,een kans'', maar nog lang geen ,,zekere oplossing'' biedt. Hoe het verder gaat ligt aan de opstandelingen in de stad, zo zei Abizaid in een video-persconferentie vanuit zijn hoofdkwartier in de Golf. Hij zei wel te hopen op ,,een Iraaks-Amerikaanse oplossing'' voor Falluja.

Abizaid maakte van de gelegenheid gebruik islamitische landen op te roepen meer troepen te leveren aan de coalitie in Irak. Met name noemde hij daarbij Pakistan, Marokko en Tunesië.

Bij een zelfmoordaanslag zijn gisteren bij hun basis nabij Falluja twee Amerikaanse mariniers gedood en zes anderen gewond. in Falluja werd ook een Zuid-Afrikaanse beveiliger gedood.