Praten met Idols. Moeder neemt haar dochter mee naar Maud, Boris en Alice

Wat doe je als je moeder en journalist bent, en je kinderen kunnen alleen nog maar over Idols praten? Naar de show gaan. Alice interviewen. Maud aanraken. Jannetje Koelewijn is klaar voor de Idols-finale, vanavond.

Zaterdagnacht was het wonderlijkst. Zaterdagnacht na de halve finale van Idols, op 24 april, in de perskamer van studio 22, mediapark, Hilversum. Een kleine perskamer, met maar één persman en een paar journalisten. Geen bodyguards. Om kwart over twaalf komen ze binnen. Eerst JK, die vanavond verloren heeft, maar toch nog lacht. Dan Boris, op sokken. En dan Maud. Maud! Voorheen grijs muisje en elitair hockeymeisje – volgens juryvoorzitter Henkjan Smits dan. Nu rijzende ster.

Francisca, 14 jaar en de enige puber daar, gaat voor haar staan en vraagt een handtekening. ,,Natuurlijk'', zegt Maud. Glimlachend legt ze haar arm om Francisca's heupen, pakt het van huis meegenomen velletje rood papier aan, schrijft haar naam erop, en `veel liefs'. Dat gebaar! Die lach! Maud – spijkerbroek, zilveren sandalen, witte bustier – gaat zitten en Francisca blíjft naar haar kijken. En haar moeder, met wie Francisca tijdens de show nog ruzie maakte omdat die naar haar zin niet hard genoeg klapte, niet snel genoeg opsprong, in het algemeen niet enthousiast genoeg was? Haar moeder blijft ook kijken. Die kan haar ogen niet van Maud afhouden. Wat een mooi meisje. Zo aardig. Zo slank. Zo'n mooie huid. Wat praat ze leuk. Wat doet ze normaal.

Zo voelt het dus. Rijzende ster is net door 1.400 mensen toegejuicht en door misschien wel 1.000 keer meer mensen dóórgestemd naar de finale. En jíj bent vlak bij haar. Jíj kunt om kwart voor een in de nacht naar buiten lopen en gewoon even met haar ouders gaan praten, die in de foyer op haar staan te wachten. De vader: ,,Als mensen zeggen dat Maud zo mooi is, wijs ik naar haar moeder.'' De moeder, heel slank, heel mooi: ,,Nu moet Maud hier maar mee doorgaan. Nu moet ze maar stoppen met haar studie.''

HUILEN

Eigenlijk is Alice het idool van Francisca. Kleine Alice – ,,1 meter 65, maar ik groei nog!'' – die het volgens juryvoorzitter Henkjan Smits `niet had', maar week na week weer terugkwam omdat ze het volgens het publiek wél had. Francisca, ook klein, projecteerde al haar pubergevoelens op haar. Jullie wijzen me af? Wacht maar! Toen Alice eruit lag, als zesde, huilde Francisca zoals ze vroeger huilde als de cavia dood was. Toen ze klaar was, besloot ze dat ze Alice zou gaan opzoeken. Bij The day after – camera volgt net afgewezen idool naar huis – herkende ze Alice' straat aan het hekje van de speelplaats en op maandag na school belde ze met drie klasgenoten bij haar aan. Ze deed open! Ze deed gewoon open!

Niet tegenin gaan. Méégaan. Een interview met Alice, bedacht de moeder van Francisca. Dat zou helpen tegen de Idols-gekte. En erhéén, naar de show toe! Niks aantrekken van de ruzie die thuis losbarstte. Moeder: ,,Tobias mag ook mee.'' Francisca: ,,Tobias mag niet mee, hij is fan van Boris.'' Tobias, 10 jaar: ,,Ik ga mee voor Boris.'' Francisca: ,,Nee! Nee!'' Deze ruzie werd opgelost door RTL4, die maar twee kaarten gaf. De persman: ,,Alle journalisten van Nederland willen kaarten.''

ALICE: KRITISCH

Op donderdag 22 april zit de moeder van Francisca en Tobias met Alice Hoes, net 19, in café Broers in Utrecht, om haar voor te bereiden op een ontmoeting met Francisca en haar vriendin Doortje, een paar dagen later. En wat is de moeder blij! Alice zegt zúlke verstandige dingen over studeren en sporten en altijd jezelf blijven. Ze baalde enorm, zegt ze, toen ze een paar maanden geleden haar collegekaart inleverde omdat ze er naast Idols even niks meer bij kon hebben. Ze deed film-, theater- en televisiewetenschappen. Maar na de zomer wil ze naar de pabo, ze wil juf worden. Zíngen en juf worden, in groep 3. Of bij de kleuters. En wat zegt ze over Henkjan Smits en zijn harde oordelen, live op de televisie ? Heeft ze er iets aan overgehouden?,,Ja'', zegt Alice. ,,Namelijk dat ik het allemaal anders ben gaan bekijken. Je bent daar alleen maar omdat mensen televisie van jou willen maken. Drama, emotie, kijkcijfers. Het is één groot commercieel circus. Ik dacht: eerst vonden ze me goed en nu stampen ze me de grond in omdat het ze goed uitkomt. Ik dacht: daar ga ik boven staan.''

Op maandagochtend 26 april - meivakantie – fietsen Francisca en Doortje met hun vragenlijst naar studentencafé 't Neutje op het Neude, de plaats die door Alice is uitgekozen om hen te ontvangen. Doortjes jongere zusje Luce mag ook mee, ze is ook fan van Alice en Maud. Tobias, nog steeds fan van Boris, mag drie kwartier later komen, samen met de moeder en de fotograaf. En daar zitten de meisjes dan, op het terras, met een kopje thee, te praten alsof ze niet anders gewend zijn. Wat is de moeder weer blij als ze 's middags naar het cassettebandje luistert.

Studeren. Sporten. Jezelf blijven.

Vraag: ,,Heb je liever een vierkant of een driehoek?''

Alice: ,,Een vierkant. Stevig.'' En: ,,Ik heb ook liever een vier dan een drie. De derde man brengt ruzie.''

Vraag: ,,Waar knap je op af?''

Alice: ,,Op zweetplekken.'' Ze lacht.

Vraag: ,,Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?''

Alice: ,,M'n discman. En een schone onderbroek.'' Nelly Furtado, Norah Jones, Lenny Kravitz, Toxic van Britney Spears – ,,Het voorbeeld van een goed nummer.''

Vraag: ,,Ben je jaloers als je nu naar Idols kijkt?''

Alice: ,,Nee, ik heb genoeg bereikt.'' En: ,,Je bent gelukkig als je tevreden bent met de dingen die je hebt.'' En: ,,Zijn jullie gelukkig?'' En: ,,Waar een wil is, is een weg.''

De meisjes moeten erg lachen als ze vragen welke ringtone Alice op haar telefoon heeft. Alice: ,,Wil je hem horen?'' Het is de tune van Idols. Maar nog leuker vinden ze Alice als die na het interview haar fiets losmaakt en opeens twee vriendinnen ziet. De vriendinnen rennen op haar af, maken een dansje en doen een high five. ,,Hoes!''

,,Hoes!'', roepen Francisca en Doortje de rest van de dag om de tien minuten. Luce roept: ,,Hoest!''

MAUD EN BORIS

Het moment van inzicht komt 's middags na het interview, bij de persconferentie van Idols in de Stadsschouwburg van Utrecht. Om twaalf uur staan er al honderden fans te juichen onder het balkon waar Boris en Maud om half drie zullen verschijnen. Francisca, Tobias, Doortje en Luce mogen mee naar binnen, omdat de moeder van Francisca en Tobias journalist is. Ze kunnen niets zien, het staat vóór Boris en Maud helemaal vol fotografen en cameramensen. De moeder kan ook niks zien. Ze voelt zich opeens heel erg onderdeel van de grote geldmachine die een paar mensen verschrikkelijk rijk maakt. Ze heeft zin om een vervelende vraag te stellen. Krijgen Boris en Maud, de twee die nu het werk doen, betaald?

Nee natuurlijk.

Maud: ,,Ik heb nog studiefinanciering.''

Boris: ,,Dit is een investering in mijn toekomst.''

Als hij wint, moet hij een driejarig contract bij de Holland Media Groep uitdienen. Dat is de hoofdprijs.

Daarna gaan Boris en Maud het balkon op. Als ze er weer vanaf mogen, vastgehouden en voortgeduwd door ieder drie bodyguards, zien ze er aangedaan uit. ,,Maud moest bijna huilen'', zegt Doortje. En Luce: ,,Ik zag dat Boris wat tegen me wou zeggen, maar het mocht niet.''

Op straat worden de vier kinderen geïnterviewd door de Utrechtse radiozender. Willen ze later zelf ook aan Idols meedoen. ,,Nee'', zeggen Tobias, Doortje en Luce. Francisca twijfelt, ze zit al op zangles. Maar dan weet ze het. Ze wil meedoen, maar er dan wel op tijd weer uit gaan. ,,Ik wil mezelf blijven.''

Idols, de finale & uitslag, RTL 4,

za 1 mei om 21u en 23.30u

    • Jannetje Koelewijn