Overdracht moordzaak `Angels'

Het strafproces tegen de verdachten van de moord op de drie Hells Angels van de Nomads-club in Oirsbeek zal worden gevoerd in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam Osdorp. De rechter-commissaris in Roermond heeft het gerechtelijk vooronderzoek naar de moord op drie Hells Angels van de Nomads in Oirsbeek overgedragen aan het Amsterdamse parket. Dat heeft de woordvoerder van het landelijk parket bevestigd.

Nadat het opsporingsonderzoek vorige maand was overgedragen aan het landelijk parket, wordt nu het gerechtelijk vooronderzoek in Amsterdam afgerond. Over de reden van de overdracht wil het landelijk parket geen uitspraak doen. Het gerechtsgebouw in Osdorp is berekend op processen met een verhoogd veiligheidsrisico. Het parket heeft twee officieren van justitie op de zaak gezet.

In februari van dit jaar werden de lijken van drie Nomads gevonden in de Geleenbeek in Echt. De nationale recherche houdt twee Hells Angels vast, onder wie de vice-president van de club, en een 45-jarige Belg, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de drievoudige moord. De Belg, die vorige week werd aangehouden, zou de lijken in een bestelwagen hebben vervoerd naar de beek waar ze zijn gevonden.

Aanvankelijk werd de moord in verband gebracht met een strijd tussen rivaliserende motorbendes. Waarschijnlijker is nu dat de moord verband houdt met een mislukte cocaïnedeal. De Hells Angels zijn de afgelopen jaren diverse keren met gewelddadige delicten in verband gebracht. In 2000 vonden in de Haarlemse seksclub Esther vier mannen de dood bij een schietpartij. In 2001 viel de politie het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels binnen. Daar ontdekte ze wapens en verboden vuurwerk. Eind februari van dit jaar deed de politie invallen in twee woningen van Amsterdamse leden van de motorclub.